Kosárlabda

2023.01.30. 13:13

Címvédés Miskolcon - A Nagy Lajos Gimnázium kosarasai nyerték a diákolimpiát

Elképesztő izgalmak közepette védte meg bajnoki címét a Nagy Lajos Gimnázium férfi kosárlabdacsapata az ”A” kategóriás V-VI. korcsoportosok kosárlabda diákolimpia országos döntőjében.

Sütő Dániel

Forrás: MDSZ

Fotó:

Címvédőként érkezett Miskolcra a V-VI. korcsoportos férfi kosárlabda országos diákolimpia döntőbe a Nagy Lajos Gimnázium csapata, amelynek kerete javarészt a Falco utánpótlásjátékosaiból épült fel. Nyolc együttes részvételével zajlott a torna, amelynek favoritja a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma volt, amelynek játékosai a DEAC-ban pattogtatnak. A tavalyi siker alapján Németh Attila, a Nagy Lajos Gimnázium testnevelője a döntőbe várta alakulatát.
Az országos döntőt megelőzően online sorsolás útján alakították ki a két csoportot. 

A Nagy Lajos az ”A” jelűbe került a zalaegerszegi Kölcsey-, a kecskeméti Bolyai-, valamint a miskolci Fényi-gimnázium társaságában. A szombathelyiek először a ZTE utánpótlására épülő ellenfelükkel csaptak össze, akik az első negyedben tetemes előnyre tett szert, ám félidőre visszajött a meccsbe az NLG. A második félidőben pedig egy jó hajrának köszönhetően meg is verték a vasiak szomszédvári riválisukat 85-78-ra. Lélegzetvételnyi szünetet után következett a Kecskemét elleni találkozó. A végletekig kiélezett meccset 71-69-re nyerte meg a Nagy Lajos, ezzel csoportelsősége és továbbjutása biztossá vált.

 Másnap a szombathelyiek tét nélküli meccsüket gond nélkül zárták le idő előtt, mivel a szabályok értelmében 40 pontos különbségnél a vesztésre álló felet leléptetik. A harmadik negyedben 54-14-es állásnál az NLG lezárta a meccset. Pár órával később következhetett az elődöntő, ahol a székesfehérvári Kodolányi-gimnáziummal néztek farkasszemet a vasiak. Előzetesen kicsit tartottak a szombathelyiek a Dávid Kornél Akadémia növendékeitől, ám a vártnál jóval könnyebb, 92-50-es győzelmet arattak és simán jutottak be a döntőbe. 

A legnagyobb esélyesnek kikiáltott debreceni Balásházy-gimnázium együttese egészen a fináléig minden meccsét leléptetéssel nyerte. Az első negyedet nagyon jól kezdte a Nagy Lajos, 18-15-re vezetett, viszont a folytatásban kissé kapkodóssá vált a szombathelyiek játéka, amit kihasználtak a hajdúságiak és 40-24-re léptek meg. A harmadik negyedet frenetikus játékkal nyerte a vasi gárda 31-16-ra, ezzel megfordította a derbit. Az utolsó percben 75-75-nél betalált az NLG, a debreceniek viszont elhibázták az ellentámadást, amiből labdát szereztek a vasiak és el is döntötték a finálét (79-75).  

– Fantasztikus diadalt arattunk, úgy, hogy magasemberünk, Horváth Natan sérülés miatt nem is tudott játszani. Le a kalappal a csapat előtt, szívét-lelkét kitette a pályára mindenki. Külön köszönet jár Svajda Gábor és Karagity Milán edzők felkészítő munkájáért – fogalmazott Németh Attila testnevelő.

A Nagy Lajos Gimnázium aranycsapatának tagjai: Arnóczi Áron, Büki Lóránt, Horváth Ádám, Horváth Dániel, Horváth Nátán, Horváth Roland, Horváth Gergő, Hansági Kristóf, Kapui András, Kovács Levente Hetény, Varga Ádám, Vargovics András. Felkészítő: Németh Attila. Büki Lóránt és Kovács Levente Hetény bekerült a torna legjobb ötösébe. A legeredményesebb testnevelő Németh Attila lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában