Érdemes a piacra menni

2023.02.01. 07:00

Kincset ér a falusi tojás, a friss tej és kenyér - Tettünk egy kört a szombathelyi vásárcsarnokban - fotók

Eltelt egy hónap az évből – a január és a február a téli zöldségeké, a savanyúságoké, az almáé és a citrusféléké a piacon. Körülnéztünk, milyen a forgalom, és mi mindent kínálnak még ilyenkor a vásárcsarnokban.

Tóth Kata

Forrás: Szendi Péter

Kívánjuk a tartalmas, melengető téli fogásokat, a sűrű krémlevest, ha 5 fok alá megy a hőmérséklet. Irány a piac, hogy válogathassunk az alapanyagok között – így gondolkodtunk. Még a zöldségesek standjai előtt színpompás primulákat találtunk az egyik csarnokrészben, Soós Józsefné árulta a cserepes kankalint. Magának vett ajándékba a tavaszi virágból Hegedüsné Marika. 

– Drága minden, egy hét alatt is mentek fel az árak, de érdemes a piacra jönni. Szeretek magam válogatni – a zöldséget, idénygyümölcsöt, a friss kenyeret, tojást, tejet is itt szerzem be, mindig ugyanazoknál a kereskedőknél – árulta el. S ha már szóba kerültek a tavaszi virágok: piros-sárga tulipánt (450 forint egy szál), fréziát és mini szegfűt is mutatott a standjánál Pénzes Lászlóné Erzsike. És elmondta: a csendes napok között az Ágnes, Ágota, Piroska névnapokat azért észrevették a forgalomban.

Mandarint, narancsot 800 forintért kínálnak a kereskedők, a citrom és a kivi 200 forinttal drágább, a mákból fél kiló 1500 forint, az aszalt szilvának és a datolyának 4500 forint kilója, az aszalt gyömbéré 3500, a pucolt dióé 4000. A gyömbér magában olcsóbb: 2000-ért árulják. Krémlevesnek való a burgonya, a sárgarépa és a karfiol is: előbbieknek380-400, utóbbinak 1000 forint kilója. 

Ha nagydobosi sütőtökből készítenénk, annak kilójáért 550-600 forintot kérnek. A céklához, lila káposztához 500 forintért juthatunk hozzá, a vöröshagyma 50 forinttal olcsóbb, a karalábénak 350 darabja. Idénynövény, ráadásul az egészségünk őrzője, a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető a csicsóka: az ára borsos, egy kiló most 1400 forint. Almával jól ellátott a piac: a savanykás Idaredből és az édes Jonaprince-ből 350-400-ért láttunk. A zöldségárak emelkedtek, a gyümölcsöké tavalyhoz képest nem, mondja az egyik kereskedő. A forgalom is megegyezik az egy évvel ezelőttivel: január-februárban gyenge, talán a péntek-szombatok erősebbek. A szezon majd csak az eperrel kezdődik.

Németh Vince standjánál az Acsádról érkezett tojás ára mérettől függően 95–105 forint között mozog, ő alföldi almát árul – Pokmetz József és neje vásároltak nála. A törzsvásárlói viszik tőle főzeléknek a lencsét, sárgaborsót is – egy kiló 1800, illetve 900 forint.

Singer Zoltán pultjánál egy osztrák házaspár vásárolt céklát, gyöngyhagymát. A savanyúságoknak most van szezonja – a savanyú káposzta (1200 forint/kg), a cékla, csalamádé, piros káposzta (1400 forint/kg), a csemegeuborka, az ecetes szilva, a zöld paradicsom, az erős paprika (1800/kg) a legkelendőbbek, mondta a kereskedő. A piachoz jellegzetes figurái is hozzátartoznak. Hétfő kivételével mindennap kilátogat a piacra Benyák Jenő nyugdíjas női-férfi fodrász. Lendvai Lászlóné Sárikánál almát vesz, lottózik, ünnepnapra virágot vesz, szót vált az ismerősökkel – elmenőben vele diskuráltunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában