Közéleti beszélgetések

2023.03.28. 20:27

Érzékeny változások Szombathelyen - Kelbert Krisztina történész különleges témát hozott magával

Folytatódott a Polgárok a Városért Egyesület Közéleti beszélgetések elnevezésű sorozata kedden, az evangélikus közösségi teremben. A vendég, Kelbert Krisztina történész különleges témát hozott magával: A nők helyzete és társadalmi státuszának alakulása az 1870-es évektől a második világháború végéig Szombathelyen.

Cseh-Egyed Bernadett

Kelbert Krisztinával Breznovits István, a Polgárok a Városért Egyesület alelnöke beszélgetett

Fotó: Cseh Gábor

A beszélgetésen szó volt a nők társadalmi önszerveződéséről, a civil nőegyesületek kialakulásáról: a dualizmus korszakában létrejövő szombathelyi nőegyesületek tradicionális szellemben a karitatív munkát tűzték zászlajukra, elősegítve a szociális gondoskodás intézményesülését, a szegényügy megoldását. 

Kelbert Krisztina kitért az első világháború szerepére is: a férfiak hadbavonultával a nők esélyt kaptak a megüresedett állások betöltésére, tömegesen áramlottak az értelmiségi és tisztviselői pályákra. Az előadás második felében az új női szerepelvárásokról esett szó a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége szombathelyi csoportján keresztül. Száz archív fényképpel elevenítették fel Szombathely 75 évet átfogó nőtörténetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában