Kiárusítás

2023.03.29. 17:30

Újabb ingatlanértékesítést terveznek Szombathelyen: Okmányiroda olcsón, kell?!

Tömböly Ágnes

Forrás: Szendi Péter

Folytatja a város ingatlanvagyonának kiárusítását a szombathelyi baloldali városvezetés. A tankerületi központ egykori székhelyét és azt a Bejczi utcai ingatlant is eladnák, ahol jelenleg kormányablak működik. A közösségi érdekek - úgy látszik - most hátrébb tolódtak, más szempontok kerültek előtérbe a szombathelyi önkormányzatnál - a csütörtöki közgyűlés elé kerülő ingatlanértékesítési terv legalábbis erre enged következtetni. 

Mint arról korábban többször írtunk: a Szova Nonprofit Zrt. komoly pénzügyi nehézségekkel küzd. Ennek egyik oka az a kötvényteher, aminek felvételéről még Ipkovich György polgármestersége idején döntöttek, és ami 2023. január 1-jén is 13 millió svájci frankra rúgott. Horváth Attila alpolgármester elmondása szerint májusig fizetőképes a cég, ezért a március végi közgyűlésen megszavazhatják azt is: év végéig maximum 700 millió forintos tagi kölcsönt nyújthat a társaság számára az önkormányzat. A remények szerint ingatlanértékesítésből ezt az összeget a cég vissza tudja majd fizetni a városnak.

Nem tudunk arról, hogy a probléma kezelésére a baloldali városvezetés az ingatlanértékesítés lehetőségén kívül más, hosszú távú megoldással előrukkolna a következő időszakban, úgy tűnik, 2023-ban is ragaszkodnak az elmúlt években már „bevált” recepthez: folytatják a város ingatlanvagyonának kiárusítását. 

Ismert, 2021-ben egy vitatott ingatlancsomagban adták el a többi között a régi városi strandot, Homok úti és herényi területeket. Tavaly a 11-es Huszár úti laktanya B területének egy részét értékesítették liciteljáráson 863 millió 346 ezer forintért. Az önkormányzat ez évi költségvetési tervében pedig 666 millió 911 ezer forintot rögzítettek előirányzatként a vagyongazdálkodási bevételeknél. A Szova Nonprofit Zrt. idei üzleti tervében szintén jelentős, 600 millió forintos ingatlanértékesítésből származó bevétellel kalkulál. Ez a dokumentum is a közgyűlés elé kerül a csütörtöki ülésen. Azt már Bokányi Adrienn tanácsnoktól tudjuk, hogy a zrt. stratégiai igazgatója, egyben önkormányzati képviselő, Kopcsándi József biztosan nem lesz jelen a csütörtöki ülésen, így az ő álláspontját ott nem ismerhetjük meg az ügyben. De nézzük, mely ingatlanoktól válna meg a szombathelyi önkormányzat és a Szova Nzrt. 2023-ban, ha arra a közgyűlés többsége is rábólint.

A mostani ingatlancsomagba a Kossuth Lajos utca 11. szám alatti, 503 négyzetméteres üzletház is bekerült, korábban itt működött a Szombathelyi Tankerületi Központ. Ezt nettó 151 millió 100 ezer forint kikiáltási áron hirdetnék meg. Szintén liciteljáráson értékesítenék a Bejczi utca 1-3. fsz. 9. szám alatti, 1161 négyzetméteres „üzlethelyiséget”. Akár „szépséghibaként” is értékelhetjük, hogy azt jelenleg a Vas Vármegyei Kormányhivatal bérli, itt működik az egyik - talán legnagyobb - szombathelyi kormányablak. Tény, a tervezett pályázati felhívásban a speciális feltételezések és korlátozások között felhívják majd a figyelmet arra, hogy egy TIOP pályázat során akadálymentesítette az épületet a bérlő, így 15 évig használati jog illeti meg. Az okmányiroda épületének kikiáltási ára – ha a közgyűlés jóváhagyja – 260 millió forint plusz áfa. Több más belvárosi ingatlan értékesítéséről ugyancsak dönthetnek ma a szombathelyi képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában