Megemlékezés

2023.06.04. 18:29

Megemlékezést tartottak Szombathelyen ott, ahol Szent Kvirint a Perintbe dobták - fotók

Megemlékezést tartottak vasárnap délután a Perint hídjánál – ott, ahol 1720 évvel ezelőtt Savarában a püspök nyakába kézimalom-követ akasztottak, és a patakba dobták.

vaol.hu

Fotó: Cseh Gábor

Csány Péter szalézi plébános Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsekkel együtt ma délelőtt Szent Kvirin tiszteletére tartott szentmisét közéleti személyiségek – köztük dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő - részvételével, erről ITT írtunk >>

Délután Csány Péter atya, a Szent Kvirin (szalézi) plébánia plébánosa, a meghívottak – mások közt Merkli Ferenc atya és dr. Anton Kolic plébános ­– és az érdeklődők a Perint-hídnál lévő emlékhelyen koszorúztak.  

Szent Kvirin 303. június 4-én történt vértanúságáról jegyzőkönyvek és leírások maradtak fenn. Ezek szerint a passió a mostani Szent István parkból indult, az egykori szabadtéri színháztól, ahol Kvirint a helytartó ítélőszéke elé állították. Megpróbálták pogány áldozatbemutatásra bírni a püspököt, de ő nem tért el keresztény hitétől. Ezért a nyakába malomkövet kötöttek és meghurcolták. Végigvezették a provinciális fórumon, a császárkultusz főoltára mellett. A régészek a kivégzés helyét az Óperint utcai híd közelében határozták meg, ezért itt alakították ki az emlékhelyet. A legenda szerint, amikor Kvirint a megáradt patakba dobták, nem süllyedt el azonnal, hanem még percekig bíztatta társait, hogy tartsanak ki hitükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában