Tragédia

2023.06.04. 18:42

Trianon megemlékezés Csepregen - fotók

vaol.hu

Fotó: Dr. Tarsoly Ádám

Csepregen, Ágh Péter Észak-Vas vármegye országgyűlési képviselőjének szavait Gagyi Levente, a Vas vármegyei közgyűlésének tagja tolmácsolta. 

Mindazok, akik ma megtiszteletek minket jelenlétükkel itt Csepregen, olyan emberek, akik megértették mit jelent magyarnak lenni. Felnőtté válásunk során rádöbbenhetünk arra, hogy mindannyian egy nagy családhoz, a magyar nemzethez tartozunk. Bármennyire is kozmopolita világba akarnak terelni minket, ez e a tudat nem felesleges. A tudat, hogy magyarok vagyunk értéket, önbecsülést és fogodzkodót adhat. Nem másokkal szemben, hiszen nekik is van ilyen tudatuk, hanem biztos alapot, hogy nekünk is van mire büszkének lennünk és vannak emberek szerte a világban és itt, a Kárpát-medencében, akikkel összetartozunk. Magyarnak lenni azt is jelenti, hogy a génjeinkben hordozzuk ezer év kihívásait, reflexeit, életbenmaradási ösztönét.
Most, amikor Trianon tragédiája is megidéződik előttünk különösen fontos ez. Hiszen ahogy akkor, úgy korábban is már sokszor el akartak minket tüntetni a térképről a magukat fényességesnek és öröknek tartó birodalmak. A mai térképen viszont már sem a Német-római, sem a mongol, sem a Habsburg, sem a török, sem a náci, sem a szovjet birodalmat nem találjuk. A magyar nemzet azonban hol ilyen, hol olyan keretek között országával együtt megmaradt. Trianont tehát, egy újabb olyan sorscsapásnak szánták, amely életképtelenné akarta tenni a magyarságot. Mi azonban több, mint 100 év viszontagsága,  világháborúk és elnyomatások ellenére itt vagyunk. Bár ma is támadnak minket, azért mert kiállunk az alapvető nemzeti értékeinkért és érdekeinkért, de létezik az ország.

Létezik és felelősséget visel mindenkiért, aki magára e nemzethez tartozóként tekint. A mai Magyarország megmaradásáért vívott küzdelme már a mi történetünk. Emlékszünk arra, hogy akár még 2010 előtt is magyart és magyart egymás ellen fordítottak. A kettős állampolgárság ellen ugyanaz a baloldali miniszterelnök kampányolt, aki ma is az ellenzék vezére. 2010-től azonban új korszakot kezdhettünk a nemzetpolitikában. A nemzeti felelősségünk jegyében már megadhattuk a kettős állampolgárság lehetőségét. A magyar parlamentre a határontúliak is szavazhatnak. Kormányzati támogatásokkal, szerte ágazó fejlesztésekkel, oktatási beruházásokkal hozzájárulhattunk a szórvány és tömbmagyarság megmaradásához. A magyar oktatási rendszerben bevezethettük a határtalanul programot, amelynek keretében a felnövekvő generációk ellátogathatnak a Kárpát-medence területére. Mindez csak pár példa volt arra, hogy miként erősödött és miként erősíthettük együtt a nemzeti összetartozás érzését már a mi életünkben. Trianon gyászos napja így vált a nemzeti összetartozás napjává, hiszen tudjuk azt, hogy minden magyarsággal szembeni szándék ellenére van még dolgunk a világban. Van még feladatunk és ezt a jövő nemzedékeinek is tovább kell vinni.
Az elmúlt években ugyanakkor arra is próbálkozásokat tettünk, hogy a minket körbevevő országok is lássák: együtt többre megyünk. Ennek keretében vált például minden eddiginél jobbá a magyar-szerb viszony. Szomszédaink és az ott élő magyarság különböző kihívásokkal találkoznak. Tudjuk jól, hogy ez most a legnagyobb Ukrajna számára. Abban a háborúban magyar nemzetiségű katonák is részt vesznek, a vérüket adják. Ezért is mondjuk azt, hogy békére, azonnali békére van szükség.
A nemzeti összetartozásért csak akkor tudunk tenni, ha erősek a közösségeink, akik büszkék a magyarságukra. Ennek keretében tisztelettel tekinthetünk mindazokra a helyekre, amelyek megerősítenek minket ebben. Vas vármegye Trainonra emlékező helyszínei Kőszegtől Sárváron át Celldömölkig ilyenek. Köztük Csepreg is. Hála mindazoknak, akik megtartják ezt az emlékhelyet, őrizve a magyarság lángját. Köszönet érte. Vigyázzanak rá a jövőben is, hiszen ne feledjék, hiába akartak minket letörölni a Föld színéről: vagyunk. Vagyunk és van még feladatunk, van még küldetésünk. Egymásért, a magyarságért. Őrizzük meg ehhez az összetartásunkat!

Horváth Zoltán, Csepreg polgármestere beszédében elmondta:

Ma összegyűltünk, hogy megemlékezzünk az egyik legfájdalmasabb pillanatról a magyar történelemben - a trianoni békediktátum aláírásáról. Ez a nap mindig fájdalmasan emlékeztet bennünket arra, hogy Magyarország elvesztette területeinek jelentős részét, és a magyar nemzet szívét mélyen megtörte az elszakítás és elnyomás súlya.
Az 1920. június 4-i békediktátum nyomán milliók váltak idegen földön élővé, és a határok által lemetszett magyar közösségek hirtelen elszakadtak gyökereiktől. Az emberek elveszítették otthonukat, földjüket, családjukat és barátaikat. A trianoni békeszerződés hatásai, amelyeket még mindig érezzük, nem csak területi veszteséget jelentettek, hanem kulturális és szellemi értékek elvesztését is. Az összetört álmok és a szétszakított családok tragédiáját idővel semmi sem tudja teljesen helyrehozni.
Azonban itt, Csepreg városában, ahol a közösség ereje mindig kiemelkedő volt, fel kell emelkednünk a múlt terheitől, és együtt kell tekintenünk a jövő felé. Meg kell őriznünk emlékeinket, és tisztelettel kell gondolnunk azokra, akik az elszakított területeken maradtak, akik megőrizték magyarságukat és hűek maradtak gyökereikhez. Büszkék lehetünk rájuk és mindazokra, akik a trianoni traumát követően is képesek voltak megmaradni és újjáépíteni az életüket. Pontosan egy hónappal ezelőtt, volt szerencsém megtapasztalni azt a csodát, melyet Székelyföldnek hívunk. Csepreg város Fúvószenekarát Korondra kísérhettem, ahol személyesen is meggyőződhettem arról a kincsről melyet elvettek tőlünk. 
Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy az ősi köteléket újra kell élesztenünk és hivatalosan is egymás testvértelepülései leszünk a közeljövőben.
Az emléknap nemcsak a múlt tiszteletét és megemlékezését jelenti, hanem figyelmeztet minket arra is, hogy soha ne hagyjuk, hogy a múlt terhei megbénítsanak bennünket. Együtt kell működnünk, hogy erősítsük a közösséget és elősegítsük a fejlődést. 
Hisszük, hogy a nemzet ereje mindig a közösség erején alapul, és hogy a városunkban élő emberek egymásra támaszkodva és támogatva képesek lesznek átlépni a múlt árnyékán és felépíteni egy boldogabb jövőt.
Emlékezzünk tehát azokra, akik elvesztették otthonukat és szeretteiket, és adjunk hálát azoknak, akik azóta is az elszakított területeken őrzik a magyarságot. Tegyük félre a megosztottságot és összefogva dolgozzunk azért, hogy városunk és országunk még erősebb és virágzóbb legyen. Higgyünk abban, hogy a trianoni traumából erőt merítve képesek vagyunk túllépni a múlt korlátain és építkezni a jövőben.
Csepreg város polgármestereként külön büszkeségre ad okot, hogy ilyen környezetben, magánemberek saját erőforrásaiból, kezük munkájából készült emlékhelyen gyűlhetünk össze évről évre, amely jól mutatja a helyiek elkötelezettségét nemzeti értékeink és történelmünk megőrzéséhez. Köszönöm Taródi Tamásnak, hogy ma itt lehetünk!
Köszönöm, hogy együtt, tisztelettel és emlékezettel lehetünk ma itt a trianoni békediktátum emléknapján. Legyen ez a nap az összetartozás és az összefogás ünnepe.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában