Húsvét

2024.03.27. 19:26

Ilyen volt a nagyheti flashmob a szombathelyi Fő téren - fotók, videó

A város központjában bemutatott passiójátékkal emlékeztették a ferencesek a hívőket, illetve az érdeklődőket Jézus Krisztus megváltó áldozatára, valamint Szent Ferenc stigmáira.

Horváth Zoltán Szabolcs

Fotó: © Cseh Gábor

Nagyhétfőn, Nagykedden és Nagyszerdán a ferencesek körmenettel, közös énekléssel, tanúságtétellel idézték fel a Megváltó szenvedését. A passiójátékot alkalmanként közel 30-40 állandó szereplő adta elő, hozzájuk pedig rendszeresen annyian csatlakoztak, hogy összességében több mint háromszázan vettek részt a három flashmobon, melynek apropóját az adta, hogy 800 évvel ezelőtt Alverna-hegyén Szent Ferenc a katolikus egyház történetében „megkapta” Jézus Krisztus sebeit. Ezt Szombathelyen a ferencesek a nagyböjt megünneplésével kötöttek össze. A körmenet mindhárom alkalommal a ferences templomtól indult és a Fő téren felállított színpadnál ért véget. A menet során kicsit megidézték a Virágvasárnapot is, mivel Jézus Krisztus leterített virágokon, valamint levetett fehér ruhákon vonult be Jeruzsálembe.

Tavaly a karácsonyi időszakban szervezett első alkalommal flashmobot a ferencesek szombathelyi közössége, most pedig mint a húsvéti ünnepek felvezetéseként tartottak egy újabbat.

Ugyan szeptember 17-én lesz 800 éve annak, hogy Szent Ferenc megkapta Jézustól azokat a jeleket, amelyeket ő a kereszten viselt a két kezén, a két lábán és az oldalán. Ennek az ünneplése csak az ősszel lesz, de mi úgy gondoltuk, hogy most van annak az ideje, hogy a Megváltó szenvedése kapcsán ezt a kettőt összehozzuk és megjelenítsük. Ezért haladunk keresztül a Fő téren és vonulunk be a jelképes Jeruzsálembe, amit a színpad testesít meg. Ott a szereplők eléneklik Jeremiás próféta siralmait és elhangzik Jézus Krisztus panaszéneke is. Lényegében lírai módon mutatjuk be azt, hogy a Megváltó miként szenvedett és halt meg értünk, emberekért 

– fogalmazott Tokár János ferences rendi plébános. 

Hozzátette: a passiójáték végén Szent Ferenc is megjelenik a színpadon, aki bemutatja azokat a sebhelyeket, amiket Jézustól „kapott”.

Tokár János elmondása szerint a három nap során igen sok hívő, illetve érdeklődő csatlakozott a menethez. Emellett nagy örömükre szolgált, hogy kifejezetten sokan tekintették meg a körmenetet és a passiójátékot, amit lényegében nem színpadi produkciónak szántak, hanem saját maguk és mások elmélkedésének elősegítésére.

- Úgy gondolom, hogy egy ilyen flashmob jóval látványosabban tudja megszólítani az embereket, mintha mondjuk a templomban bent történne mindez. Sőt, így azokat is elérhetjük, akik amúgy nem szívesen jönnének be Isten házába. Így húsvét előtt szeretnénk minél több emberhez eljuttatni az ünnep üzenetét – zárta szavait Tokár János.

A három nap során a ferencesek bárki számára biztosítottak korhű, fehér öltözetet, így aki csak akart a rendezvény aktív részesévé válhatott.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában