Az elhízás is betegség

2022.05.22. 08:25

Elhízott? Így számolja ki és nézze meg, mit javasol a zalaegerszegi dietetikus

Május 22. Az Elhízás Elleni Világnap. A statisztikák szerint Magyarország kétharmada túlsúlyos. Pedig az elhízás nemcsak esztétikai, hanem komoly egészségügyi probléma is; számos betegség kialakulása írható a számlájára.

Józsa Zsuzsa

Forrás: pixabay

A WHO a kövérséget a világ 10 legjelentősebb egészségügyi problémái közé sorolta. Kialakulásában életmódbeli és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. De mit tehetünk ellene, és hogyan szabadulhatunk meg végleg a felesleges kilóktól?

- A baj ott kezdődik, hogy nagyon sok finomított, feldolgozott élelmiszert eszünk. Az elfogyasztott ételeink rengeteg rejtett cukrot tartalmaznak. Sőt, a cukrok magas beviteléhez még az üdítőitalok fogyasztása is nagyban hozzájárul. Ezen kívül az élelmiszeripar nem veti meg a zsírok használatát sem. Ennek a kettő élelmiszer alapanyagnak az együttes fogyasztásával pedig egyenes út vezet az elhízás felé – tájékoztat Gellén-Kiss Szilvi zalaegerszegi dietetikus a zaol.hu kérdésére.

 

A legnagyobb probléma: sokat eszünk, keveset mozgunk

- Rengetegen folytatnak mozgásszegény életmódot. Pedig rendkívül fontos a mozgás, rendszeresen kellene sportolni. A legújabb ajánlás szerint legalább napi fél órát. 

- Ez lehet bármilyen mozgástevékenység: erős séta, kocogás, futás, torna, tenisz, pilátesz; szinte bármi, ami megemeli a pulzus számot. A sporttal sokat tehetünk önmagunkért, az egészségünkért, az elhízás megelőzéséért vagy a már kialakult túlsúly csökkentéséért.

Naponta legalább 4-5 alkalommal kellene zöldséget fogyasztanunk. 
Forrás: pexels

 

Nem mindegy, mit és mennyit eszünk

- Táplálkozás szempontjából mellőzzük a finomított, feldolgozott ételek fogyasztását. Részesítsük előnybe a rostokat, és együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt. Zöldséget naponta 4-5, míg gyümölcsöt 2-3 alkalommal kellene fogyasztanunk. A kenyérből is célszerű visszavenni, nem kell, hogy minden nap kerüljön az asztalra; helyette választhatunk kásaféléket, kölest, hajdinát, amaránt, vagy tönkölybúzából készült ételeket. 

- Ezekből is szuper ételek készíthetőek. Ha húst eszünk, akkor válasszunk a soványabb húsok közül, például csirkét vagy pulykát. De a húsféléknél is csökkentsük a mennyiséget: egyes kutatások szerint a gyerekek már most a dupláját fogyasztják az ajánlott fehérje bevitelnek.

A rendszeres mozgás testileg és lelkileg is pozitív hatással van ránk. 
Forrás: pixabay

 

Az elhízás is betegség

- A túlsúly rendkívül sok betegség melegágya. Az elhízás következtében megjelenhetnek többek között komoly szív – és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség 2 típusa, zsíranyagcsere-zavarok, krónikus mozgásszervi betegségek, különböző daganatos betegségek, magas vérnyomás, érelmeszesedés, agyvérzés. De ezeken kívül még számos betegség kialakulásáért felel, így mindenképp ajánlatos azoknak az embereknek életmódot váltani, akik túlsúllyal küzdenek – mondta a dietetikus.

 

Így számolhatja ki, milyen a tápláltsági állapota!

A tápláltsági állapot meghatározásával kiszámíthatjuk, hogy súlyunk megfelel-e a kívánatosnak, vagy esetleg eltér tőle pozitív, esetleg negatív irányba. A legelterjedtebb kiszámítási módszer erre a testtömeg index (BMI), ami a testtömegünk (kg) és a testmagasságunk (m) négyzetének a hányadosa. Felnőtt korban mindkét nemnél a kapott eredmény alapján a következő kategóriákba sorolhatjuk be magunkat:
20 kg/m2 alatt alultápláltság
20-25 kg/m2 a kívánatos tartomány
25-30 kg/m2 túlsúly
30 kg/m2 felett elhízás

Azonban bármilyen túlsúllyal is rendelkezzünk, fontos tisztában lennünk vele, bármilyen fogyókúrába is kezdünk, a felesleges kilók nem fognak eltűnni egyik napról a másikra. Kitartás, akaraterő, türelem, és persze rendszeres sport, valamint megfelelő táplálkozás szükséges hozzá. A „gyorsan és könnyedén lefogy ” ígéretű csodaszereknek számos mellékhatása lehet, így a legjobb választás mindig – az egészségünk szempontjából is – a tudatos életmódváltás. De megéri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában