Juhannus nap

2022.06.26. 11:30

Finn szokásokkal ünnepelték a legrövidebb éjszakát Veszprémben

Asszonycipelés, csizmahajítás és futóverseny is színesítette az ötödször megrendezett Juhannus napot a megyeszékhelyen szombaton.

Marton Attila

Forrás: Nagy Lajos/Napló

A programot három év kihagyás után rendezhette meg ismét a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület (VEMAFI). Három éve az időjárási viszontagságok, 2020-ban a Covid-járvány miatt, míg tavaly egyéb okból maradt el a program. Szamosi Attila, az egyesület vezetőségi tagja, a program főszervezője elmondta, a rendezvényt finn mintára valósítják meg. Az ezer tó országában Juhannus nap munkaszüneti nap, ami lehetőséget ad a családoknak, ismerősöknek a találkozásra és a közös mulatozásra.

A veszprémi program Schreiber Márta, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatóhelyettesének megnyitója után asszonycipeléssel – amely szintén a finn hagyomány része, és a korábbi veszprémi Juhannus napoknak is állandó eleme volt – kezdődött. A megmérettetést négy pár vállalta. Nem kevésbé látványos és szórakoztató programelem volt a csizmahajítóverseny. A hagyományos programelemek mellett először szerveztek a VEDAC-cal összefogva futóversenyt a rendezvényen. A versenyen több kategóriában állhattak rajthoz a futók. A 14 éven felüliek két kört (2,6 kilométer), a fiatalabbak egy kört, mintegy 1300 méteres távot tettek meg a Kolostorok és kertekben. A sportesemények mellett a kulturális kínálatot erősítette a Zirci Városi Vegyeskar fellépése, az együttes a jezsuita templomban adott műsort Nyári zsongás címmel.

A programot fáklyás felvonulás tetőzte be, amely a tiszteletbeli finn konzulátus elől indult a Séd-völgyi tóhoz, ahol Porga Gyula polgármester gyújtotta meg a csónakra helyezett farakást, a máglya pedig hosszasan égett a tavon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában