Helyi kultúra

2022.08.10. 17:30

Nagy Lászlóra emlékezett a Petőfi Városbarát Egylet

Kilencvenhét esztendővel ezelőtt, 1925. július 17-én látta meg a napvilágot a Pápához közeli Felsőiszkáz községben Nagy László háromszoros József Attila-díjas, Kossuth-díjas és nemzetközi Botev-díjas népi író-költő, műfordító, grafikus, egykori pápai diák - tájékoztatott Kerecsényi Zoltán, a Petőfi Városbarát Egylet ügyvivője.

Polgár Bettina

Megtudtuk tőle, ez alkalomból emlékkoszorút vitt a Petőfi Városbarát Egylet (PVE) küldöttsége a Pápa, Világos utca 20. szám alá, ahol 2019-ben a civil társaság közadakozásból emelt Nagy László-emléktáblát. A második világégés vészterhes évei alatt anyai nagyanyjával és unokatestvéreivel lakott itt a költő, a hajdani Zöldfa utcában. A városbarátok emellett az iszkázi szülői ház oldalfalán lévő portrédombormű alá is vittek emlékkoszorút.

Kerecsényi Zoltán rámutatott, az idei hagyományos iszkázi Nagy László-emléknap a lengyel-magyar barátság jegyében telt. A költő nevét viselő és szellemi örökségét hűen ápoló alapítvány Hencz András elnök és Nagy Borbála Réka jogutód – Nagy László és Szécsi Margit unokája –, vezetésével idén Kovács István Széchenyi- és József Attila-díjas költőt, írót, történészt, polonistát, hazánk volt krakkói főkonzulját hívta meg díszvendégnek. Kovács Istvánnal többek között Nagy László hatásairól, lengyel műfordításokról beszélgetett a fiatal költő, szerkesztő, Falusi Márton, Nagy Borbála Réka pedig felolvasásokkal működött közre.

Az irodalmi program fényét a Hungarian FolkEmbassy együttes és Fekete Bori népdalénekes emelte színvonalas zenei műsorával, a helyi lányok, asszonyok pedig ízletes ebéddel örvendeztették meg a közel százfős vendégsereget.

Kerecsényi Zoltán kiemelte, az immár hétéves pápai Petőfi Városbarát Egylet önként vállalt, fontos feladatai közt tartja számon Petőfi Sándor mellett Nagy László helyi és környékbeli kulturális emlékezetben tartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában