A közös éneklés öröme

2022.10.02. 11:39

Jubileumot ünnepelt a balatonfüredi vegyes kar

Ötven esztendős Balatonfüred Város Vegyeskara, mely a jubileum alkalmából kitűnő hangulatú, ünnepi koncertet szervezett a Zene Világnapján, a helyi Anna Grand Hotel zsúfolásig megtelt dísztermében szombaton este.

Kovács Erika

Fotó: Kiss Sándor

Elismeréssel beszélt Bóka István, Balatonfüred polgármestere az ötvenéves vegyes karról, mely jelentős szerepet tölt be a város kulturális életében. –Egy kórus életében a következő ötven év sokkal hosszabb és még szebb lesz, jegyezte meg, majd emléktárgyat, virágot, illetve a Város borát, az Arias Borászat olaszrizlingjét adta át a karnagyoknak.

Molnár Judit helyi képviselő, bizottsági elnök köszöntőjében kiemelte, a kórustagok a múlt örökségének ápolása mellett Balatonfüred szellemi életének gazdagításán is munkálkodnak. Az éneklés szeretete, ami 50 éve óta töretlenül összeköti, lelkesíti ezt a kiváló közösséget. Felidézte, 1972-ben, összesen 16, különböző foglalkozású és korú taggal alakult meg a vegyes kar, Pileczky Erzsébet gimnáziumi tanár, karnagy vezetésével. A létszám nőtt, mert vonzotta a dalosokat a jó közösség, melyben ma már többszázan énekelnek. Sok hazai és külföldi fellépésük van, nagy siker kíséretében. A kórust ötven éve a közös éneklés öröme, az egymást iránti figyelem, a bizalom, a segítőkészség, a barátságok, a folyamatos megújulás működteti.

Bóka István Fotós: Kiss Sándor

A szónok felidézte a kórus számtalan rangos kitüntetését, díját, majd elismeréssel beszélt a kétszeres Pro Urbe díjas vezető karnagy, Pileczky Erzsébet munkájáról, mert neki köszönhetően a közönség megismerhette a magyar folklórt és az igényes nemzetközi énekkari műveket is. A karnagy 2017-ben elhunyt, attól kezdve Zemenné Horváth Orsolya vezeti az énekkart. - Nagy igyekezettel, kitartó munkával, a kórustagok szorgalmával, összetartó erejével további fejlődésre törekedve azon a színvonalon vezeti a kart, amit elődje megteremtett. Őrzik és továbbadják a magyar zenei örökséget helyi, regionális, országos rendezvényeken, mondta Molnár Judit.  

 

A koncerten a helyi vegyes kar mellett fellépett Borbásné Gazdag Gabriella karnagy vezényletével Balatonalmádi Város Vegyeskara, Lovrek Károly karnagy vezetésével a Siófoki Férfi Dalkör, Makkai Gézáné karnagy vezényletével a Bajai Liszt Ferenc Énekkar is. Az est különlegességét adta, amikor az előadás végén valamennyi kórus színpadra lépett, és Zemenné Horváth Orsolya karnagy vezényletével a dalosok egy igazi öröménekléssel bűvölték el a közönséget. Az esten Somogyvári Ákos, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége tanácsadó testülete és az Erkel Ferenc Társaság elnöke is köszöntötte a megjelenteket. Mórocz Anikó televíziós újságíró, szerkesztő, az est háziasszonya pedig felolvasta Pileczky Erzsébet lánya, Czingráber Eszter üdvözlő levelét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában