Megemlékezés Veszprémben

2022.10.06. 19:11

A szabadságért és a haza függetlenségéért áldozták életüket

A tizenhárom vértanú honvédtiszt kivégzésének 173. évfordulóján rendeztek ünnepi megemlékezést és koszorúzást csütörtökön a megyeszékhelyen.

Marton Attila

Az önkormányzat nevében Hegedűs Barbara és Ovádi Péter országgyűlési képviselő helyezett el koszorút az emlékműnél

Fotó: Penovác Károly/Napló

Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz–KDNP) beszédében kiemelte, az Aradon kivégzett tizenhárom honvédtiszt, és a Budapesten ugyanaznap kivégzett Batthyány Lajos miniszterelnök a legtöbbet, életét áldozta hazánk szabadságáért és függetlenségéért. Leszögezte, állhatatosságuk, rendíthetetlenségük és kitartásuk példa a mai generációk számára is.

– A magyarság a történelme alatt többször érkezett válaszúthoz: a rabságot és így a szolgaság viszonylagos biztonságát vagy a kockázatvállalással és küzdelemmel járó szabadságot választja. Hozzátette, a magyar haza birodalmak határvidéke, többször került a nagyhatalmi politika harapófogójába, ezért is becsüljük meg annyira a béke erejét. Megjegyezte, az aradi vértanúk halála bizonyítja, önrendelkezésünkért, szabadságunkért nem félünk kiállni a túlerővel szemben sem. – Nincs olyan helyzet, amelyben nem követelhetjük meg magunknak az önálló döntés jogát. Az aradi tizenhármak és bajtársaik hősiessége erőt jelent számunkra – fogalmazott Hegedűs Barbara.

Fotós: Penovác Károly/Napló

A megemlékezésen ünnepi műsort adtak a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai, Battyányi-Nagy Annamária (ének) és Rábai Zsanett (vers). Verset szavalt Libor Laura, az Urartu Örmény Színház színésznője. A rendezvényen közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara. Az eseményt koszorúzás zárta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában