PKKK

2023.01.30. 20:01

Jubileumot ünnepeltek Balatonalmádiban

Húsz éve működik Balatonalmádiban a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár (PKKK), ahol a jubileum alkalmából felidézték a múltat, és kitűnő programokat szerveztek január 28-án, szombaton.

Kovács Erika

Mester Ferencnek átadták a Balatonalmádi Kultúrájáért díjat

Fotó: Penovác Károly

 

Kontrát Károly országgyűlési képviselő – aki húsz éve jelen volt a megnyitón – felidézte, közbenjárására 463 millió forint kormányzati támogatást kapott Balatonalmádi a ház építéséhez. A jeles eseményről másnap írt a Napló, amit most örömmel újra elolvasott. Az intézmény létrehozását jó döntésnek nevezte, a népszerű hely számos kulturális rendezvénynek adott helyet az elmúlt évtizedekben. A szintén kormányzati támogatással megújult magtárral és a kolostorral együtt meghatározó a város kulturális életében. A képviselő elismeréssel beszélt Kerényi Lászlóról (1990–2002-ig Balatonalmádi polgármestere) és Bóka Istvánról (korábbi országgyűlési képviselő, jelenleg Balatonfüred polgármestere), valamint a tervezők, kivitelezők, illetve a ház dolgozóinak munkájáról, majd méltatta, hogy a város csatlakozott a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz. 

Fabó Péter polgármester köszönettel szólt a kormány és Kontrát Károly támogatásáról, felidézte mások mellett Kerényi László és a régebbi képviselők munkáját, akik kezdeményezték a ház létrehozását, amely közösségi helyszínként meghatározó a város életében. 

A köszöntők után a szónokok Mester Ferencnek átadták a Balatonalmádi Kultúrájáért díjat. A laudációban elhangzott egyebek mellett, hogy a közművelődési szakember a kezdetektől, húsz éve dolgozik az intézményben, a vörösberényi városrészben él, és meghatározó szerepe van az ottani civil közösségek életében, működésében. Az ünnepségen Fábiánné Sáray Anna nyugdíjba vonult intézményvezető az elmúlt két évtizedről, Magyar Kinga jelenlegi vezető a jelenről, a tervekről beszélt, majd Fábián László grafikusművész megnyitotta a fotókiállítást, amely régi képek segítségével elevenítette fel az intézmény múltját. A tárlatot a művész állította össze. 

Az ünnepségen szép műsort adott a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar Demel Eszter vezényletével. A jubileumon tartalmas és érdekes programokat kínáltak a ház civil csoportjai is, így a Vörösberényi Polgári Olvasókör tagjai Petőfi-verseket olvastak fel, a gyerekkönyvtárban játékdélutánra hívták az apróságokat. Részt lehetett venni kvízjátékon, mely az intézmény történetéről szólt. Bemutatkozott a Vörösberényi Nyugdíjasklub kézműves szakköre, a szövőműhely, a diabéteszklub, a Nők a Balatonért Egyesület Balatonalmádi Csoportja megmutatta, hogyan lehet otthon, könnyedén környezetkímélő mosóport készíteni. Sok érdeklődőt vonzott a Vörösberényi Nyugdíjasklub Ringató Balaton Néptánccsoportja, a Csillagnyílás Balettcsoport és Balatonalmádi Város Vegyeskara előadása, illetve az Almádifjak társasjáték-délutánja, és lehetett látni egy izgalmas karatebemutatót is. 

Az ünnepségen az alkalomra készített tortával kínálták a megjelenteket, a hangulatról pedig Kovács Krisztián Kiki a házigazda szerepében is gondoskodott. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában