VEOL Podcast Tudósítónktól

2023.06.05. 07:00

Van olyan, hogy "túledzés"? Megkérdeztük a személyi edzőt

Dukay Dávid személyi edzővel, a Füred Gym teremvezetőjével azt a kérdést igyekeztünk körbejárni, hogy: túlzásba vihető-e az edzés?

Juhász-Léhi István

Dukay Dávid szerint a túledzés egy alulteljesítési szindróma Fotó: Juhász-Léhi István

 

- Ez egy alulteljesítési szindróma, ami a sportoló teljesítmény csökkenésével áll kapcsolatban. Annak ellenére is, hogy edzésének intenzítása és mennyisége nem változik - magyarázta Dukay Dávid. - Ez lehet versenystressz, vagy a mindennapi stressz is. De betegség és az edzés monotonitása is hozzájárul a túledzés elszenvedéséhez.

Szerinte nehéz diagnosztizálni mindezt, pedig fontos, mert hozzájárul a tűnetek súlyosbodásához. A tűnetek? Testsúlycsökkenés csakúgy jelentkezhet, mint ingerlékenység, de nem ritkák a depressziós tűnetek sem. 

- Csökken az energiánk, kihuny a versenyszellem - tette hozzá a személyi edző.

Fotó: Juhász-Léhi István

Elkerülni úgy lehet elsősorban mindezt, ha rendelkezünk jó edzéstervvel, benne pihenőnapokkal. Érdemes nem megfeledkezni az étrendről sem. A regeneráló étrend elengedhetetlen edzés után. A glutaminról, a vitaminokról és a különböző ásványi anyagok pótlásáról se feledkezzünk meg. 

- Ugyanakkor, ha az edzésmennyiséget drasztikusan megnöveljük, az is kiválthatja a túledzettség érzését - folytatta. - Nem árt tudni, hogy akár influenzás tüneteket is okozhat mindez. Jó, ha beosztjuk a súlyzós edzéseket és a kardió mennyiségét is. Mint mondtam, nagyon fontos az izmok regenerációja.  

Erről az edzőknek is képben kell lenni, tudni kell, hogy hol a határ. Szerinte túledzés esetén növelni kell a pihenőnapok számát, és az edzés mennyiségét "át kell írni", variálni kell. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában