Felfedeztük magunknak a bőrmakramét és görögszénás sajtot kóstoltunk

2023.06.05. 10:00

Palántákkal fogadta az első idei nyári zirci piac bejáratánál a vevőket

Pár hetet kihagytunk a piacozásban és most bánjuk ezt csak igazán, hogy újra elmentünk a szombati délelőtti zirci vásárba, ugyanis több olyan árussal találkoztunk, akik számunkra újdonságokat, finomságokat kínáltak. Őket is csak ajánlhatjuk, ahogy azokat a termelőket, kézműveseket, akikkel már korábban összebarátkoztunk.

Rimányi Zita

Paradicsom- és paprikapalánták között lehetett válogatni, édesebb, csípősebb termésű fajták között, a zirci zöldségtermelőhöz a tavalyi tapasztalatok alapján többen ezekért jöttek. Pénzesgyőrből pedig fűszernövények palántáit is elhozta az Ördöglakat kisgazdaság. Ezekkel fogadta az első idei nyári zirci piac bejáratánál a vevőket. 

Akliból a nyugdíjas házaspár ezúttal is réteseket, retró házisüteményeket hozott és fonott vesszőkosarakat, most kisebb, füles változatban. A balkonvirágok közt a pöttyös mintázatú petúniára figyeltünk fel, a kézműves táskák szépsége csaknem rávett egy újabb beszerzésére, de ebből több kedvencünk is van már otthon. Mézet, savanyúságot, húsárut, füstölt termékeket, fajátékokat megbízható minőségben kínáltak a törzsvevőknek már ismerős eladók. 
A házi lekvárokat, szörpöket készítőknél az tűnt fel ezúttal, hogy egyre több üvegük mellett látható a cukormentes felirat, amit csak dicsérni tudunk, és persze azért is örülünk ennek, mert mi mindig ezekből viszünk haza, ha elfogyott az előzőleg megvásárolt adag. S szintén elismerésre méltó, hogy már idén szedett bodzavirág is került, lekvárba is. 

 

A sajtokat rejtő hűtőpultot különlegesen világította meg a napfény, aranyszínt kölcsönözve a parenyicáknak. Mi most mégsem emiatt csábultunk el, hanem a friss, fokhagymás és a lilahagymás ízesítésűek miatt, s végül mégis egy gyógynövényes, a görögszénás mellett döntöttünk, mert még több rendezvényre készültünk. Megkóstoltuk és elhatároztuk: ilyet még többször veszünk. A piacozáshoz nekünk hozzátartozik, hogy már hazafelé tartva rágcsálunk egy kis sajtot.

A másik vásárfia egy bakonybéli kézműves hölgytől került hozzánk. Felfedeztük magunknak asztalánál a bőrmakramét. Elmondása szerint ő találta ki azt, hogy a megszokott csomózási módszerrel vékony bőrszálakból alkot. Karkötőket is, kis fémdíszekkel. A bordó színűt nem tudtuk otthagyni és előnye, hogy erős a csatolása, bár rá kellett jönnünk a használatára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában