Természet

2024.03.22. 07:00

A Bakony vizeinek ezer arca: A Cuhagarától a kövek közti tocsogókig (képgaléria)

A bakonyiak a víz világnapja apropóján békabölcső készítésével, hódlessel, vízminta kis élőlényeinek elemzésével foglalkoznak, kutatók segítségével és gyerekrajzokkal irányítják figyelmünket éltető elemünkre. Lapunk a Bakony vizeinek ezer arcából mutat néhányat képgalériában.

Rimányi Zita

A Vízipók-csodapók mesebeli barátainak élő változatai még ott lubickolnak a bakonyi patakokban, amik hol kiszáradnak, hol kedvesen csobognak. Például az Aranyos Cseszneknél, olykor a Kőmosó-szurdokban is. A vár lábánál kezdődő Kő-árok köves medre pedig csak nagyobb esőzéseknél telik meg. A Bakony vizeinek ezer arca, a Cuha, a Gaja, a Gerence, a tavak, a szurdokok... mind-mind egy kis csoda. 

Fotó: Rimányi Zita

A Cuha Zircen, az arborétumban olykor szinte eltűnik, máskor a mesterségesen kialakított lépcsőn szinte "Cuhagaraként" zubog le. A várostól északra egy hatalmas hódgát miatti felduzzasztás után húzódik vissza egy ideje korábbi medrébe. A hódok persze ártanak a fiatal fáknak, a gazdáknak, de a vízvisszatartással, a patak folyásának lassításával aszály esetén szolgálnak minket és a táj érdekeit is. 
Bakonynánánál a Gaja bujkál bokrok alján és a Római-fürdő szurdokában a legnagyobb bakonyi vízesést produkálja, de nem egész évben. És akkor még nem szóltunk a Gerence szépségeiről, ami a bencés monostor kertjében is megcsodálható. S ha már itt vagyunk, Bakonybél faluközpontjából érdemes kisétálni a Szentkút tavához, ahol a Szent Gellért remeteségét megidéző szobor áll. 
S a sort még folytathatnánk. A Bakony vizeinek ezer arca közül önöknek melyik tetszik a legjobban? Megírhatják, küldhetnek róla fotót kommentben! RZ

A Bakony vizeinek ezer arca, a Cuha, a Gaja, a Gerence, a tavak, a szurdokok... mind-mind egy kis csoda. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában