A különböző fajták tovább elállnak és kevésbé „illatoznak”, ha a megfelelő csomagolásban tesszük őket a hűtőbe. Érdemes egyszerre mindig csak annyi sajtot vásárolni, amennyit elfogyaszt a család, ugyanis a maradék egy idő után kiszárad, megsavanyodik, illetve megpenészedik. Egy kis odafigyeléssel tovább is megőrizhetjük a minőségüket ezek a tejtermékek.

Így marad tovább friss a sajt

1. ALUFÓLIÁBAN

A krémes, puha fajták, mint a gorgonzola vagy a rokfort, 3-4 napig elállnak hústűvel vagy fogvájóval kilyukasztott alufóliában. A sajt így nem fülled be, és nem lesz ragadós.

2. FOLPAKBAN

A kemény és a félkemény sajtokat tekerjük a fóliába, és ügyeljünk arra, hogy a folpak a teljes felületüket befedje, különben a kilógó részek hamar kiszáradnak.

3. PAPÍRBAN

A kemény sajtokat, mint a parmezán vagy a pecorino, csomagoljuk sütő- vagy zsírpapírba. Ha nem éri őket nedvesség, akkor sokáig nem penészednek be, így akár 10 napig is fogyaszthatóak maradnak.

4. MŰANYAG DOBOZBAN

A nemespenész bevonatú camembert légmentesen lezárva tovább megőrzi minőségét. Mivel ez a fajta a dobozban „izzad”, rakjon alá konyhai papírtörlőt, ami felszívja a nedvességet.

5. FADOBOZBAN

A lágy sajtok egy részét, például a brie-t, faforgácsból készült dobozban árusítják. A maradékot már ne csomagold vissza a fóliába, hanem tedd a fadobozba, és így helyezd a hűtőbe.

6. SAJÁT LEVÉBEN

A mozzarellát és a fetát mindig a levével együtt tároljuk, lehetőleg egy jól záródó műanyag edényben. A sós folyadékban egyik sem szárad ki. A már megkezdett sajtot a vágott felével lefelé helyezd a dobozba.

JÉGRE VELÜK?

A sajtok ízét a fagyasztás általában nem befolyásolja, de az állagukat ronthatja. A félkemény és a kemény változatok viszonylag jól fagyaszthatók, de kiengedéskor sose tedd őket mikrohullámú sütőbe!

[eadvert]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.