„Bátorságunk lenyűgözi az egész világot, zenénk meghódítja Európát” – ezt üzente Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután a Kalush Orchestra megnyerte a 2022-es Eurovíziós versenyt. FAcebookon közzétett üzenetében rámutaott, hogy jövőre Ukrajna fogja rendezni az Eurovíziót. Hozzátette:

"Harmadszor a történelemben! És nem hiszem, hogy ez lesz az utolsó! Gondoskodni fogunk arról, hogy egy napon az Eurovízió résztvevőit és vendégeit az ukrán Mariupolban láthassák vendégül.Dicsőség Ukrajnának!”

Magas rangú európai tisztviselők is gratuláltak Ukrajnának, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

A 2022-es Eurovíziós Dalfesztivált Ukrajna nyerte meg, a Kalush Orchestra képviseletében, amelynek a "Stefania" című dala a hip-hop és a hagyományos zenét keveri a háború előtti szövegekkel - ami erősen összecseng az aktuális eseményekkel. Ukrán tisztviselők az eseményen felszólítottak arra, hogy mentsék ki a mariupoli acélgyárból az ott harcoló ukrán katonkat. 

Az ukrán Kalush Orchestra zenekar tagjai a honfitársaikkal rendezett flashmobon Torinóban 2022. május 11-én Fotó: Luca Bruno