Közélet

Indul az átnevelés: orosz tantervre kényszerítik a megszállt ukrán iskolákat

Lapértesülések szerint a megszállt ukrán városokban élő tanároknak alá kell írniuk egy szerződést, amely miatt Ukrajnában több év börtönt is kaphatnak.

Szerződéssel kényszeríthetik az orosz hadsereg által megszállt ukrán városokban élő tanárokat, hogy az orosz tanterv szerint tanítsanak tovább. Erről a Guardian című brit lap írt. Az újság értesülései szerint azok a tanárok, akik nem írják alá a papírt, elveszítik munkájukat és attól is félhetnek, hogy az orosz katonák megtorlásának áldozataivá válnak. Ugyanakkor ha aláírják a szerződést, akkor is rosszul járhatnak, mert Kijev szemében ez egyenértékű a kollaborációval. 

A Guardian több tanárral is beszélt, akik Ukrajna azon területein élnek, amelyeket a február végén kirobbant háború során ragadott el Oroszország erővel Ukrajnától. Nekik július 21-ig adtak haladékot a dokumentum aláírására, vagy pedig felmondásuk beadására. Sokan arról számoltak be, hogy fenyegetésül megkapták: kiteszik őket az otthonaikból. 

Gyorsított eljárásban kaphatnak orosz állampolgárságot a megszállt ukrán területek lakói

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán írta alá az erről szóló rendeletet.

Az orosz oktatásügyi miniszter már korábban bejelentette, hogy minden elfoglalt városban az orosz tanterv szerint kezdik meg az oktatást szeptemberben. 

Mindent megteszünk, hogy szeptember elsejével újra működhessenek az iskolák. Nagy hangsúlyt helyezünk az integrációra is: már elkezdődött a tanárok átképzése és a megfelelő mennyiségű új tankönyv legyártása 

– mondta Szergej Kravcov miniszter. 

DPR Russia Ukraine Military Operation Classes Resumption
Fotó: Sputnik via AFP

A szerződést természetesen nem minden tanárnak kell aláírnia, hiszen a reál tárgyak, mint a fizika, matematika és kémia nem hordoznak propagandát, így őket békén hagyják. A nyelvtanárok és történelemtanárok, illetve földrajztanárok viszont kiemelten szem elé kerültek. Az irodalomoktatásból például minden ukrán költő és író kikerül, helyettük az orosz irodalomról tanulnak majd a diákok. 

Amennyiben a tanárok aláírják a szerződést, akkor a lap szerint – amennyiben Ukrajna képes lesz visszafoglalni az érintett területeket – akár bíróság elé is kerülhetnek majd kollaboráció miatt. Egy nemrég elfogadott törvény szerint az orosz tanterv szerinti oktatás akár három év börtönt is jelenthet a tanároknak. 

 

 

 

 

 

 

tanterv börtön megtorlás Ukrajna Oroszország iskola
Kapcsolódó cikkek