Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az indonéziai Bali szigetére érkezett a G20-ak külügyminisztereinek találkozójára, amelyet az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos témák fognak dominálni – írja a Reuters.

A találkozó péntekig tart, és Indonéziának igen nagy feladatot jelentett, hogy megtalálja a módját az esemény megtartásának, amelyet a háború számlájára írt globális élelmiszerválságtól sújtott világcsúcsként jellemeznek. Annalena Baerbock német külügyminiszter Balira érkezése előtt kijelentette, hogy Oroszország nem használhatja fel álláspontja hangoztatásának platformjaként a G20-találkozót.

Mindenki érdeke, hogy a nemzetközi jogot tiszteletben tartsák és betartsák. Ez a közös nevező

– jelezte Baerbock a közleményében.

A csúcstalálkozón először találkozik Vlagyimir Putyin régóta hivatalban lévő külügyminisztere és Oroszország ukrajnai inváziójának néhány legnagyobb kritikusa. Lavrov már megérkezett Balira, és azt tervezi, hogy néhány G20-as partnerrel külön tárgyal a csúcstalálkozón – jelentette az orosz TASZSZ hírügynökség, de egyes miniszterek, mint Baerbock és Antony Blinken amerikai külügyminiszter, kizárták a találkozó lehetőségét Lavrovval.

Vietnam Russia, 8230839 06.07.2022 In this handout photo released by the Russian Foreign Ministry, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov attends a meeting with Vietnamese Prime Minister Pham Minh Chinh in Hanoi, Socialist Republic of Vietnam.  Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Foreign Ministry (Photo by Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP) Szergej Viktorovics Lavrov
Fotó: AFP

A húszas csoportba olyan nyugati országok tartoznak, amelyek Ukrajnában elkövetett háborús bűnökkel vádolták Moszkvát, és szankciókat vezettek be, valamint olyan országok is, mint Kína, Indonézia, India és Dél-Afrika, amelyek vonakodva reagáltak Ukrajna oroszok által végrehajtott megtámadására.

Egyes európai és egyesült államokbeli tisztviselők hangsúlyozták, hogy a bali csúcstalálkozó nem lesz szokványos, a német külügyminiszter szóvivője szerint a G7-országok egyeztetik majd Balin a Lavrovval szembeni reakcióikat.

Emlékezetes, hogy áprilisban az Egyesült Királyság, Kanada és az Egyesült Államok magas rangú tisztviselői elhagyták a termet, amikor Oroszország képviselői felszólaltak a G20-ak washingtoni pénzügyi találkozóján.

A későbbi G20-találkozók bojkottálásáról folytatott kezdeti tárgyalások ellenére elemzők szerint a nyugati nemzetek úgy döntöttek, kontraproduktív lenne átadni a szót Oroszországnak.

A kétnapos találkozó napirendjén az energia- és élelmezésbiztonságról szóló témák szerepelnek. Oroszországot azzal vádolják, hogy globális élelmiszerválságot szít, és súlyosbítja az inflációt az ukrán gabona szállításának blokkolásával. Ezt Oroszország rendre visszautasítja, jelezve, hajlandók szabad utat adni az ukrán terményeknek.