A  Tungsram Operations Kft. beszállítóinak többsége, vagyis a nem biztosított hitelezők 58 százaléka támogatta a vállalat kilábalási tervét és egyezségi javaslatát a hétfői csődegyezségi tárgyaláson. A gyakorlatilag vétójoggal rendelkező Eximbank ugyanakkor nemmel szavazott, így nem született meg az egyezség, vagyis egyelőre nem kerülte el a felszámolást a nagy múltú vállalat – értesült vállalati forrásokból a Magyar Nemzet

Az Eximbank ugyanakkor támogatta, hogy a Tungsram átdolgozza az egyezségi javaslatát, így október 15-ig újabb tárgyalási forduló várható.

A csődtörvény írja elő a csődegyezségi tárgyalást, amelyre az adós cég minden hitelezőjét meghívják, hogy szavazzanak a vállalat továbbéléséről és az ehhez szükséges kilábalási, reorganizációs tervről. 

A Tungsramnál a csődegyezségi tárgyalásra az előírások szerint kéttípusú hitelező kapott meghívást: 

  • a biztosított csoport, amely többségében a finanszírozó hitelintézetet, tehát az Eximbankot jelenti, valamint
  • a nem biztosított csoport, vagyis minden más beszállító.

Ahhoz, hogy a cég normális működése visszaálljon, és a csődeljárás megszűnjön, mindkét csoport képviselőinek 50 százalék plusz egy igen szavazata lett volna szükséges.

A Tungsram Operations Kft. hitelezőinek – a súlyozott voksok számát tekintve – 85,9 százaléka képviseltette magát a tárgyaláson, azaz 511 fő. A vállalatcsoport reorganizációs tervét Jörg Bauer, a Tungsram csoport elnöke ismertette. 

A tervezet szerint a Tungsram holdingszerűen épülne fel, amelyben a jövőképes, nyereséges ágazatai külön cégekké alakulnak. Ezek működéséhez befektetőket vonnának be. Jörg Bauer vevői, partneri szándéknyilatkozatokat is bemutatott, amelyek a budapesti gyár és egyéb ingatlanok megvásárlására, valamint a nagykanizsai üzem további működtetésére vonatkoznak.

A Tungsram csődegyezségi javaslata megerősítette a hazai kkv-k iránt tanúsított felelősséget. Az üzleti terv szerint ugyanis a nem biztosítottak felé a cég tízmillió forintig 180 napon belül teljes mértékben kiegyenlít minden tartozást. 

Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója beszédet mond a magyar kormány és a cégcsoport közti stratégiai partnerségi megállapodás aláírása után a Tungsram központi irodaházában. foto: Kallus György
Jörg Bauer, a Tungsram csoport elnöke  Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ez a 850 hitelezőből a több mint 600 magyar kkv-nak jelent előnyt. A 10 millió forint feletti rész 15 százalékát térítené meg a cég 480 napon belül. Az áfa visszaigénylése miatt ez 30-70 százalék megtérülést is jelenthet. A biztosított csoportnak szóló ajánlat szerint a Tungsram a biztosítékok – például ingatlanok, vagyontárgyak – értékesítéséből származó összegek felét minden alkalommal kifizeti, egészen az összes követelés 40 százalékáig. 

A nem biztosított csoport több mint 58 százaléka elfogadta a Tungsram egyezségi javaslatát, ám az Eximbank, a biztosított csoport többségét szereplője nem, így a csődegyezség nem jött létre. 

A hitelezők támogatták a csődegyezségi javaslat átdolgozását, legkésőbb október 15-ig. Így a Tungsramnak új tervet kell készítenie, amely el kell nyerje az Eximbank támogatását. Újabb csődegyezségi tárgyalás vár tehát a vállalatra és hitelezőire.

Jörg Bauer az eredményre reagálva elmondta, örömmel látta, hogy a beszállítók többsége bizalmat szavazott a cég megmentésének. A Tungsram csoport elnöke hozzátette: 

már holnaptól egyeztetést kezdünk az Eximbankkal arról, hogy milyen tervre mondanának igent a csődegyezség létrejötte érdekében.