Ma jelent meg a kormány két rendelete, mely az adóváltozásokról szól – derül ki a Pénzügyminisztérium keddi közleményéből. A rendeletek értelmében az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, mivel megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho.

Mint írják, különösen az előadóművészeknek érdemes ezt az adózási formát választaniuk szeptember 1-től. A kormány a háborús helyzetre tekintettel a cégek adófizetését is egyszerűsíti, így ők 

a társasági adót nemcsak forintban, hanem dollárban vagy euróban is megfizethetik.

A kiváltására a PM számos kedvező adózási formát ajánl, egyéni vállalkozóknak az átalányadózást, cégeknek a kisvállalati adót, a művészeknek az ekhót. Tavaly még mintegy 41 ezren ekhóztak, de szeptembertől ez a szám jelentősen megnőhet a tárca szerint.

üzletember Businessman holding euro euró centek cents coins dollar dollár bills on table asztal with pile of coins and banks számológép calculator, managing dividing money to save and invest it to make income. Saving money and investing concept.
Fotó: Shutterstock

Ennek mértéke ugyanis szeptember 1-től mindössze 15 százalék lesz, így azt az íróknak, az újságíróknak, az előadóknak, a művészeknek, illetve az előadásokban segédkező szakmák képviselőinek (például hangmérnökök, díszletezők, statiszták, sminkesek, jelmezkészítők) megéri majd választani. Ennek előnye, hogy nemcsak az adóteher alacsony, hanem az adminisztráció is. Az ekhós jövedelem és a munkaviszonyból származó jövedelmek között ugyanis nincs különbség az adóhivatal által készített bevallási tervezetben. Ezért 

az ekhósoknak nem kell papírmunkával bíbelődni, ezt a terhet az adatot szolgáltató kifizetők leveszik a vállukról.

Normál foglalkoztatás esetén az ekhó bevételi határa évi 60 millió forint, feltételezve, hogy a minimálbérig normál módon megtörténik az adó- és járulékterhek megfizetése. Amennyiben a foglalkoztatás kevesebb órában történik, a határ arányosan csökken. A tárca felhívja a figyelmet arra is, hogy a rendeletek a katás cégek áttérését is segítik. A közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, az érintettek azonban ezúttal mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól, ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

További könnyítés, ami a katás cégek korlátlanul felelős tagjait – jellemzően a betéti társaságok beltagját – érinti, mely szerint a cégnek nem kell megvárni a cég egyszerűsített végelszámolással történő megszűntetését, mert már az egyszerűsített végelszámolás bejelentésének a napjától nyilvántartásba lehet venni egyéni vállalkozóként a korlátlanul felelős tagot (beltagot). 

Így a katás betéti társaság beltagja akár már a rendelet kihirdetését követően átalányadózó egyéni vállalkozó lehet.

A háborús gazdasági helyzet miatt a kormány gazdaságvédelmi intézkedésként arról is döntött, hogy a társasági euróban vagy amerikai dollárban is megfizethető. A magyar társasági adó Európában a legalacsonyabb  (9 százalék), amely jelentősen hozzájárult eddig is a magyar gazdaság  növekedéséhez és jelenleg is hozzájárul a gazdaság védelméhez. A mostani változás nagy könnyebbséget is hozhat – jellemzően – azoknak a cégeknek, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be. A cégnek csak annyi a teendője, hogy ezt előzetesen bejelenti az adóhivatalnak. H

a ezt az adófizetési módot választja a cég, akkor az erről szóló űrlapot az adóév első napját megelőző hónap első napjáig nyújthatja be. Az elutalt euró vagy amerikai dollár összege az utalással érintett bankszámla megterhelésének napja szerinti, a Magyar Nemzeti Bank által e napra közzétett árfolyammal számított forintösszegben kerül jóváírásra az adózó adószámláján. A bejelentés már a 2022. szeptember 30-át követően kezdődő adóév tekintetében is megtehető – ismertette a Pénzügyminisztérium.

A rendeletek a Magyar Közlönyben jelentek meg.