Vannak még tündérmesék, akkor is, ha az ukrajnai invázió és a kirótt nyugati szankciók letarolták az orosz részvénypiacot, s a külföldiek számára hozzáférhető letéti jegyeket is mélybe rántották. A Gazprom, a Lukoil és a Rosznyeft olcsóvá vált letéti jegyeit nagyban zsákolta Alwaleed Bin Talal szaúdi herceg befektetési cége, a Kingdom Holding. Ám korai lenne ezt magánbefektetésként könyvelni, mert a Putyin orosz elnökkel szorosan együttműködő szaúdi koronaherceg állami alapja nemrégiben feltőkésítette a Kingdomot.

Alwaleed Bin Talal herceg, akinek nagyapja a modern Szaúd-Arábia alapítója, s aki az ország egyik leggazdagabb embere és legkiemelkedőbb nemzetközi befektetője, több mint 500 millió dollárt invesztált orosz cégekbe az ukrajnai orosz invázió idején. A külföldiek által vásárolható letéti jegyeket zsákolta. A Bloomberg szerint azt jelezte ezzel, hogy Szaúd-Arábia a szankciók ellenére is partnernek tekinti Oroszországot, mint az OPEC+ tagját.

A herceg befektetési cége, a Kingdom Holding a Gazprom, a Lukoil és a Rosznyeft letéti jegyeit vásárolta nagyban. Ám azt nem közölte, hogy pontosan mikor vásárolt, s hogy megtartotta-e a letéti jegyeket,

amelyek értéke a február 24-i invázió után töredékére esett.

Saudi Prince Al Walid bin Talal bin Abdulaziz Al Saoud attends the Future Investment Initiative FII conference in the Saudi capital Riyadh on October 24, 2018. - The summit, nicknamed "Davos in the desert", has been overshadowed by growing global outrage over the murder of a Saudi journalist inside the kingdom's consulate in Istanbul.
Fotó: Giuseppe Cacace / AFP

A vásárlások úgymond a Kingdom befektetési programjának részét képezik, amely alternatív erőforrásokra, energiára, szórakoztatásra, mesterséges intelligenciára, biztosításra, eszközkezelésre, árukra és alapokra összpontosít. Ám a Kingdom Holdingba a közelmúltban másfél milliárd dollárt fektetett, s ezzel 16,9 százalékos részesedést szerzett a szaúdi királyság szuverén vagyonalapja, a Saudi Wealth Fund, amelynek elnöke Alwaleed herceg unokatestvére, az országot irányító Mohammed bin Szalmán koronaherceg. Más szóval

az orosz letéti jegyek vásárlása jóval túlmutat egy profitéhes szaúdi magánbefektetésen.

Annál is inkább, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök és a szaúdi koronaherceg a háború kezdete óta is többször tárgyalt. És a két ország együttműködött az OPEC+ olajtermelői csoportban, ellenszegülve a nyugati vezetők, köztük Joe Biden amerikai elnök felhívásainak, hogy az olajtermelés növelésével segítsenek a globális inflációs aggodalmak kezelésében.

Emlékezetes, hogy a „sivatagi Buffett” becenéven emlegetett Alwaleed herceget 2017-ben korrupciós vádakkal őrizetbe vették a rijádi Ritz-Carlton szállóban, majd 83 nap után szabadon engedték, ám Bill Gates a házi őrizete idején is kiállt mellette

A 67 éves herceg támogatja a modernizációs törekvéseket, és kiállt például a nők autóvezetési joga mellett. 

A Kingdom 2020 óta 3,4 milliárd dollárt fektetett globális részvényekbe és letéti jegyekbe. A legnagyobb részesedése egy 2,5 milliárd riál értékű volt Spanyolországban, a Telefónicában. De vásárolt Ubert, Alibabát, Totalt és BHP-t is.