Féléves mélypontra, az orosz–ukrán háború kitörése előtti szintre süllyedt kedden az olaj árfolyama.

Az amerikai kontinensen meghatározó WTI kurzusa 3,7 százalékkal, 86 dollárra esett este nyolc órára, az északi-tengeri típusú nyersolaj, a Brent jegyzése bő 3 százalékkal, 92 dollár közelébe ereszkedett.

Ilyen alacsonyan legutóbb akkor jegyezték az energiahordozót, mielőtt Oroszország február végén megtámadta Ukrajnát.

Falling oil price dive and decrease of petroleum costs concept as a barrel with supply and demand as a downward arrow as a metaphor for energy stock market decline with 3D illustration elements.
Fotó: Shutterstock

A befektetőket a romló makrogazdasági adatok és emiatt egy lehetséges aggasztja egyre inkább, miközben várat még magára az iráni atomalkuról szóló megállapodás is, amelynek eredményeként több iráni olaj érkezhetne a piacokra. Az és az Egyesült Államok kedden közölte, hogy tanulmányozzák Irán válaszát a 2015-ös nukleáris megállapodás megmentésére irányuló, az EU által „véglegesnek” nevezett javaslatra, miután Teherán rugalmasságra szólította fel Washingtont. A perzsa állam hétfőn, késő este válaszolt a nyugati javaslatra, de további részleteket egyik fél sem közölt.

„Még mindig nem világos, hogy Irán mit üzent az Európai Uniónak tegnap este, így pár kényes elem befolyásolhatja az atomalku kimenetelét” – mondta Giovanni Staunovo, a UBS elemzője.

Egy újabb borús képet festő amerikai gazdasági adat is nyomás alá helyezhette a nyersolaj – különösen a WTI – árfolyamát.

A kedden napvilágot látott adatok szerint ugyanis múlt hónapban másfél éves mélypontra, 1,44 millióra zuhant vissza az Egyesült Államokban a megkezdett újlakás-építések száma, ami csaknem 10 százalékos visszaesés. Az emelkedő jelzáloghitel-kamatok és a dráguló építőipari alapanyagok miatt a harmadik negyedév során a piac további zsugorodására számítanak a szakértők.

A WTI árfolyama
 

„Az olajkereskedők a gazdasági lassulásra, valamint a lakások energiafelhasználásával kapcsolatos aggodalmakra reagáltak” – magyarázta Phil Flynn, a Price Futures elemzője a Reutersnek. „Ez meglepett minket” – utalt a visszaeső lakásépítésekre a szakértő.

A pesszimista árupiaci hangulathoz hozzájárulhatott mindezek mellett az is, hogy a Braclay’s 8 dollárral csökkentette az idei és a jövő évre vonatkozó olajárprognózisát. A Brent kurzusát átlagosan 103, a WTI-ét 99 dollárra várja 2022-ben és 2023-ban.