Az a tetőzés jeleit mutatja világszerte, azonban a több évtizedes csúcsról leereszkedni hosszú menet lesz, ami a nagy jegybankoknak 2023-ban rengeteg fejfájást fog okozni.

20220201 Kaposvár Február elsejétől hat élelmiszer árát kellett visszavinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt.  A vevők már az árbefagyasztás első napját is kihasználták, a tej, az étolaj és a liszt láthatóan jócskán fogyott a kaposvári áruházakban
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A Bloomberg Economics számításai szerint a globális infláció 9,8 százalékon tetőzött a harmadik negyedévben, az év utolsó hónapjában 9,5 százalékra fog csökkenni. Az előrejelzések szerint valószínű, hogy 2023 végéig akár 5,3 százalékig süllyedhet a pénzromlás üteme.

Az infláció alakulása világszerte
 

A héten közzétett fő inflációs mérőszámok az eurózónában és a tengerentúlon egyaránt gyengülést mutattak, ami a befektetők félelmein is enyhített. Vannak különleges esetek, Franciaországban például továbbra is a csúcson vannak az árak, míg Kínában csak később és elnyújtva lehet majd érzékelni az inflációt.

A világjárvány és az orosz–ukrán háború miatt felbolydult ellátási láncok elkezdtek helyreállni, az élelmiszer- és üzemanyagárak is csökkenésnek indultak. A jegybankok kamatemelései, amelyeket a hirtelen emelkedő infláció ellen vetettek be, hatékonynak bizonyulnak, azonban a valódi eredményüket csak később fogjuk látni.

Bár pozitív trendre lehet számítani, a kockázatok továbbra is fennállnak.

Az ellátási láncok még nem álltak teljesen helyre, a bizonytalan energiapiac pedig könnyen megbéníthatja a világkereskedelmet. Ha Kína enyhít a zéró-Covid-stratégiáján, és újranyitja a gazdaságot, az árucikkek megdrágulhatnak, a megélhetési válság miatt pedig a dolgozók egyre nagyobb bérkövetelésekkel léphetnek fel. 

A döntéshozók számára a tetőzés még nem jelenti azt, hogy túl vagyunk a nehezén. Bár elkezdtek lefelé csúszni, az inflációs adatok még jóval a jegybankok komfortzónája felett maradnak, ami a magas recessziós kockázatok miatt újabb szigorításokat vetít előre.

– mondta Tom Orlik, a Bloomberg vezető közgazdásza. Az infláció majdnem ötszöröse a jegybankok által kitűzött 2 százalékos célértéknek, az ereszkedés pedig hosszú és óvatos folyamat lesz.