Magyar gazdaság

Véget ér a rémálom a boltokban, az árstop is hamarosan leszerelhet

Néhány hónapon belül megállhat az élelmiszerek árának emelkedése. A főbb termékpályák esetén már kedvező jelek mutatkoznak, a tej-, a gabona- és a húspiacon is csökken az alapanyagok ára. A szakemberek szerint a drágulás március, április környékén állhat meg, ami jó alapul szolgálhat annak, hogy a kormány április végén kivezesse az élelmiszerekre vonatkozó árstopot.

Hamarosan fellélegezhetnek a vásárlók, úgy tűnik, hogy az élelmiszerek árának emelkedése néhány hónap múlva megáll, azonban áresésre a boltokban egyelőre nem kell számítani. A kedvezőbb folyamat hátterében az élelmiszerek alapanyagául szolgáló mezőgazdasági termékek árának csökkenése áll. Az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az Ukrajnából az Európai Unióba áramló gabona mennyisége, és ez komoly fordulópontot hozott az árakban is.

Az ukrán gabona kiáramlásának köszönhetően jelentősen csökkentek az árak az elmúlt hónapokban.                                                                                                              Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint a búza termelői ára tavaly októberben érte el a csúcsát, akkor egy tonna étkezési búza 140 ezer forintért cserélt gazdát a hazai piacon. Ezt követően folyamatosan csökkentek az árak, a visszaesés pedig az idén is folytatódott. 

Január harmadik hetében 115 ezer forint közelébe került az étkezési búza tonnánkénti ellenértéke, ami az egy évvel korábbi szintet 8 százalékkal haladja meg. A takarmánybúza esetén is folytatódott a visszarendeződés az árakban, január közepén 110 ezer forinton kereskedtek a terménnyel Magyarországon. 

A kukoricánál is hasonló tendencia rajzolódik ki. A takarmánykukorica január harmadik hetében 106 ezer forintért cserélt gazdát, miközben a termelői árak az év végén még 120 ezer közelében voltak.

Bár a takarmányok piacán egyelőre nem látni nagyobb változást, a gabonapiacon tapasztalható árcsökkenés máris hatással volt az állati termékek ellenértékére. A baromfi kivételével – ahol az év eső heteiben egyelőre további drágulást látni – szinte mindenhol csökkenő ágba kerültek az árak.

Az AKI piaci árinformációs rendszerének adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára 832 forint volt 2022 decemberében, január második hetében pedig már 814 forintot kaptak a vágósertés kilójáért a gazdálkodók.

A csökkenés a nyers sertéshúsok feldolgozói értékesítési árában is megmutatkozik. Az AKI adatai szerint a sertéskaraj, a lapocka, az oldalas is olcsóbb lett néhány százalékkal. Ugyanez érvényes a kiskereskedelmi beszerzési árakra. A sertéskaraj beszerzési ára kilónként 1586 forintról 1559-re mérséklődött az év második hetében, az oldalas pedig 1718 forintról 1680-ra esett.

Bár az elmúlt egy évben kivétel nélkül minden élelmiszer-kategóriában jelentős drágulás ment végbe, a legnagyobb áremelkedés minden bizonnyal a tojás esetén volt tapasztalható. Biztató jel ugyanakkor, hogy az emelkedés az év eleje óta a tojáspiacon is megállt, az AKI adatai szerint az év elején néhány százalékkal csökkent a ketreces tartásból származó tojás csomagolóhelyi értékesítési ára.

Budapest, 2022. február 1.Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén. A kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az élelmiszerárstop 7 terméket érint, ezek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej. Az árstop 2022. február 1-től május 1-ig tart.
Egyre több szakmai szervezet kéri az egy évvel ezelőtt bevezetett élelmiszerárstop eltörlését a kormánytól.                                                                                                                                  Fotó: Balogh Zoltán

A tej esetén a hazai piacon egyelőre nem látni jelentősebb csökkenést, az európai uniós, úgynevezett spot piaci árak már kedvező képet festenek. Míg az irányadónak mondható olaszországi tejpiacon tavaly októberben 290 forintos literenkénti áron kereskedtek a nyers tejjel, ez január második felében 200 forint közelébe került. A remény tehát megvan, hogy a visszarendeződés hamarosan a hazai tejpiacon is megjelenik.

A szakemberek várakozásai szerint március, április környékén állhat meg a drágulás, ami jó alapul szolgálhat annak, hogy a kormány április végén kivezesse az árstopot. Az elmúlt hetekben több hazai szervezet, köztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is amellett érvelt, hogy ideje lenne megszüntetni az élelmiszerekre vonatkozó ársapkát.

 Az intézkedés elérte a célját, a vásárlók zsebében jelentős összeget hagyott az alapvető élelmiszerek ellenértékére vonatkozó korlátozás, az ársapka hatásai azonban már a gyártásba is érezhetők, nem beszélve arról, hogy a kereskedők elkezdték külföldi áruval feltölteni a polcaikat. Kormányzati forrásból úgy tudjuk, április végéig várhatóan marad az árstop, a kivezetés dátuma egyelőre bizonytalan. Elképzelhető, hogy az üzemanyagokhoz hasonlóan az élelmiszerpiacon is azonnali intézkedésként rendeli majd el a kabinet a feloldását. Ha ugyanis a tervezett április 30-i időpontig maradna az intézkedés, a vásárlók a hónap utolsó napjaiban minden bizonnyal megrohamoznák a boltokat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Békés Megyei Hírlap / Bencsik Ádám)

 

élelmiszer infláció AKI NAK árstop
Kapcsolódó cikkek