Közélet

Oroszország több fronton is offenzívára készül

A jelentés szerint a súlyos veszteségek ellenére az oroszok folytatják támadásaikat Liman, Bahmut, Avdiivka és Novopavlivka közelében a kelet-ukrajnai Donyeck régióban.

Az orosz erők "aktívan" hajtanak végre felderítő műveleteket a harctéren, hogy több területen új offenzívákat készítsenek elő - jelentette be az ukrán fegyveres erők vezérkara február 1-jén. A Kijev Independent szerint a hadsereg nem határozta meg pontosan, hogy mely területekről van szó. 

Traces of war in Ukraine's Bakhmut
Önkéntesek civileket evakuálnak Bakhmutból, amikor az orosz ágyúzás megkezdődött Bahmutban 2023. január 30-án. Fotó: Anadolu Agency via AFP

A jelentés szerint a súlyos veszteségek ellenére az oroszok folytatják támadásaikat Liman, Bahmut, Avdiivka és Novopavlivka közelében a kelet-ukrajnai Donyeck régióban.

Az Ukrán Szárazföldi Erők Tartalékos Tanácsának vezetője, Ivan Timosko korábban azt mondta, hogy Oroszország a kelet-ukrajnai Donbász régióban erősíti erőit egy megelőző offenzíva részeként, amelynek célja a gólszerzés, miközben Oroszország belső nyomására az ukrajnai győzelemért. sorozatos súlyos kudarcok után a harctéren.

Az Institute for the Study of War (ISW) január 30-án közölte, hogy az orosz katonai bloggerek egy orosz Telegram csatornán megosztottak egy nyilatkozatot, amely szerint "az orosz hadműveletek jelenlegi üteme és jellege azt jelzi, hogy a várható offenzíva és a megígért előrenyomulás fő erői még nem szálltak be a harcokba".

Putyin elsődlegesnek tekinti a délorosz területek megvédését az ukrán ágyúzástól

Az orosz elnök az infrastruktúra védelmének fontosságát emelte ki.

Oroszország „fő erőfeszítéseit” a Donbász keleti felére összpontosítja, ahol még mindig a „leghevesebb csatákat vivják” – mondta Jevhen Jerin, az ukrán erők déli hadműveleti parancsnokságának szóvivője január 30-án.

Nyugati, ukrán és orosz források továbbra is azt jelzik, hogy Oroszország küszöbön álló offenzívára készül – áll az ISW legfrissebb , január 31-i frissítésében.

A frissítés Jens Stoltenberg NATO-főtitkárra hivatkozott, aki január 30-án kijelentette, hogy semmi jel nem utal arra, hogy Oroszország béketárgyalásra készülne, és minden mutató ennek ellenkezőjére utal.

Stoltenberg azt is elmondta, hogy Oroszország „200 000 főt is mozgósíthat, és folytatja a fegyverek és lőszerek beszerzését a megnövekedett hazai termelés, valamint az olyan tekintélyelvű államokkal, mint Irán és Észak-Korea ” .

Eközben Oroszország újabb katonákat és katonai felszereléseket telepített az Ukrajnával határos Kurszk megyébe – közölte Roman Starovoit Kurszk megye kormányzója.

Nem csitul a helyzet Bahmutnál, halomra lövik egymást az oroszok és az ukránok

Továbbra is heves harcok dúlnak a Donyeck megyei, stratégiai jelentőségű Bahmut városánál, az elmúlt nap 151-szer lőtték az orosz erők a várost védő ukrán katonák állásait. Az összecsapásokban civilek is életüket vesztették.

 

21:33

Négyen meghaltak egy faluban az orosz támadás nyomán

Az észak-ukrajnai Csernyihiv megyében lévő Jeliné falu elleni orosz támadás február 1-jén négy ember halálát okozta, egy pedig megsebesült a megye kormányzója, Vjacseszlav Csausz szerint. A tisztviselő azt mondta, hogy egy 120 mm-es akna ütötte át egy ház pincéjét. A sebesültet kórházba szállították – tette hozzá. Ukrajna északi hadműveleti parancsnoksága szerint az orosz katonák február 1-jén délután 14-szer lőtték aknavetőkkel Jeliné falu környékét

21:37

A nyomozók egymilliárd dolláros sikkasztási tervet tártak fel

Az ukrán Gazdasági Biztonsági Hivatal február 1-jén közölte, hogy egy feltételezhetően egymilliárd dolláros sikkasztási tervet tárt fel az Ukrnafta és az Ukrtatnafta olajtársaságoknál, amelyek korábban Ihor Kolomoisky oligarchával álltak kapcsolatban. Az iroda tájékoztatása szerint a sikasztást a cégek "korábbi vezetése" szervezte. Kolomosiky korábban a két cég vezetését irányította. Február 1-jén korábban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) és a Gazdasági Biztonsági Iroda razziát tartott Kolomojszkij házában Dnyipro városában. 2022-ig az Ukrnafta mintegy 42%-a Kolomojszkijhoz köthető cégekhez tartozott, a cég 58 százaléka pedig az állam tulajdonában volt. Az Ukrnafta az ország legnagyobb olajtermelője, míg az Ukrtatnafta egy finomító vállalat. Mint korábban megírtuk, Zelenszkij új frontot nyitott, saját korrupt embereinek üzent hadat.

21:42

Több millió dolláros csalással vádolják a kijevi adóhatóság vezetőjét

Egy meg nem nevezett nő négy otthona közül az egyiket lerohanták Zelenszkij egykori szövetségesének otthonával együtt az elnök korrupció elleni fellépése során - írja a The Guardian. Vaszil Maliuk, az ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SBU) biztonsági szolgálatának vezetője elmondta, hogy szerdán több tucatnyi akcióra került sor, amelyek tájékoztatása szerint korrupt hivatalnokok, orosz ügynökök és a nemzet biztonságát aláásó személyek ellen irányultak.

„Nem tervezzük, hogy abbahagyjuk” – mondta a Telegramon adott nyilatkozatában. "Minden bűnözőnek, akinek van mersze ártani Ukrajnának , különösen háborús körülmények között, világosan meg kell értenie, hogy megbilincseljük."

Kapcsolódó cikkek