A mai viharokat az ország keleti és északnyugati tája között kialakult hatalmas, 15 hektopascalos (hPa) légnyomáskülönbség okozta – magyarázta Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Keleten, a ciklon középpontjában 1012, az északnyugati tájakon viszont 1027 hPa volt a légnyomás.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Gyilkos szélviharok országszerte

Emiatt – idézi az MTI a szolgálat honlapját – ma az országban sok helyen várható 70 kilométer/óra fölötti széllökés, de annál nagyobb is: a 90-100 kilométer/órát meghaladó szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye) várhatók. 

Kiemelten a Dunántúli-középhegységben, főként a Bakonyban és a Vértesben, a Mecsek környékén, a Balaton térségében, illetve a Budai-hegyek területén 110 kilométer/óra körüli vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani.

 A viharos időjárás miatt a Normafapark igazgatósága szombat délelőtt lezárta a Normafát – ezt a XII. kerületi önkormányzat sajtófőnöke, Arató Zsolt közölte a hírügynökséggel –, ahol viharos erejű szél tombol, ágak, gallyak szakadnak le a fákról, fák dőlhetnek ki. Az erdei utak ráadásul jegesek, csúszósak.

Vezetékekre, utakra, sínekre dőltek a fák

A kidőlt fák sokkal nagyobb károkat okoztak a szabadidő kinti eltöltésének megnehezítésénél: akadályozzák a vasútvonalak és az autópálya-pihenő működését. A Mávinform szintén szombat délelőtt számolt be arról, hogy Zirc és Veszprém, valamint Dombóvár és Kaposvár között vonatpótló autóbuszok közlekednek. Az átszállások miatt – az érintett vasútvonal helyreállításáig – 60-90 perccel hosszabb az eljutás a Dombóvár–Gyékényes vonalon. Az Útinform azt jelezte, hogy az M1-es autópálya Hanság pihenőjét a 150-es kilométerszelvényben mindkét irányban lezárták, szintén fakidőlések miatt. Egy nagy méretű fa elektromos vezetékre borult, ezért szünetel az áramszolgáltatás. (Az ítéletidő Csehországban is tombol.)

A meteorológiai szolgálat és a katasztrófavédelem előre szólt

Annak, aki tehette, el tudta kerülni, hogy a mai viharos időben közlekedjen, ugyanis az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) már tegnap kora délután közzétette (az OMSZ figyelmeztetése alapján), hogy ma éjfélig viharos szél és csúszós utak teszi veszélyessé a közlekedést. Az ország területén több helyen fenyegető viharos szélről, havas esőről, havazásról, emiatt csökkent látótávolságról írtak. Mindenkit kértek, hogy a viharos szélben a fák, fasorok, állványzatok közelében kellő körültekintéssel közlekedjen, mielőtt pedig útnak indul, tájékozódjon az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Felhívták a figyelmet arra, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont. 

Kérték, hogy ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. A főigazgatóság egyúttal ajánlotta a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t.

 Az előzetes figyelmeztetések nem túloztak: az OKF ma már arról számolt be, hogy sok munkát ad a viharos erejű szél a tűzoltóknak, a Dunántúlon és a fővárosban jellemzően kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez riasztják az egységeket. A lista hosszú és nyilván nem teljes:

  • Mosonmagyaróváron egy házra dőlt fa miatt kértek segítséget a Gyári úton, míg a Rákóczi Ferenc utcában elektromos kábelre, a Gulyás Lajos utcában az úttestre dőlt egy-egy nagyobb méretű fa.  
  • Enese közelében, az M85-ös autóút 85-ös főúti csomópontjánál egy fa lombkoronája a sztráda felhajtójánál okozott fennakadást.
  • A fővárosban is több helyen van szükség a tűzoltók beavatkozására. Pesthidegkúton a közösségi közlekedést akadályozza egy kidőlt fa, a XII. kerületi Csörsz utcában szintén a forgalmat akadályozza egy kerítésre dőlt fa.

A tűzoltók kézi erővel és motoros láncfűrésszel folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán és a forgalmi akadályok megszüntetésén. Mukics Dániel, az OKF szóvivője közleményében arra figyelmeztetett: mivel a talaj nagyon nedves, az erős, helyenként száz kilométer per órás szél nemcsak faágakat törhet le, de egészséges fákat is kidönthet. Javasolta, hogy  

  • a balesetek megelőzése érdekében a meteorológiai riasztással érintett területen mindenki maradjon otthon.
  • aki teheti, az autójával épületektől, villanyvezetékektől, reklámtábláktól, fáktól távol parkoljon.
  • akit gyalogosan ér el a vihar, keressen védett helyet egy épületben, aluljáróban. Távol haladjon a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.
  • ha valahol a szél, vagy egy szél miatt kidőlt fa komoly károkat okoz az épületben, hívják a 112-es segélyhívó számot.
  • ha bárki sérült közművet, elszakadt elektromos vezetéket, bajba jutott embert vagy állatot lát, szintén a 112-es segélyhívó számot hívja.
  • a tájékoztatás szerint az erős szél miatt megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Megfordulhat a kéményben az áramlás, mert a szél visszafújja a füstgázt a kéménybe, ami miatt a nyílt égésterű fűtőeszközöknél szén-monoxid keletkezhet. Ezért fontos a mérgezés figyelmeztető tüneteire is ügyelni.

A szél gyengülése messze nem jelent viharcsendet

Késő délutánra, estére mindenütt jelentősen veszít a szél az erejéből, de ez csak annyit jelent, hogy továbbra is nagy területen erős vagy viharos közeli marad. A hegyekben még este is 70 kilométer/óra fölötti széllökések várhatók. Vasárnap a szombatihoz képest jóval kedvezőbb szélviszonyokra lehet számítani. A viharos széllökés miatt szombat délben hét vármegye – Baranya, Tolna, Somogy, Zala, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom – területén volt érvényben a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztás. Holnap kedvezőbbek lehetnek a szélviszonyok.