Felbolydították a világ devizapiacait a pénteki erőteljes amerikai mukaerőpiaci adatok, és az S&P egy héttel korábbi hitelminősítés-rontása után egy újabb körben visszavetették az év elején ralizó forintot. Az ok, hogy magára talált az év elején gyengélkedő dollár, ami a közép-európai devizáknak nem szokott jó lenni, hiszen tőlük is szabadulnak általában a kereskedők, amikor az eurót eladások sújtják a zöldhasú ellenében. 

Fist,With,One,Us,Dollar,Isolated,On,Black
Fotó: Shutterstock

A Reuters kedden tette közzé havi devizapiaci felméréseinek eredményét, és a stratégák többségének véleménye szerint a következő egy év távlatában nem fog ilyen szépen futni a dollár. A kérdés, nem jön-e későn a forint ébredő erejét tekintve, ha a zöldhasú valóban megint menekülőre fogja az év hátralévő részében.

A közeljövő – hacsak a világ egyéb részeiben, például Kínában vagy a háború sújtotta Európában nem jön meglepő fejlemény –, 

alapvetően a következő hetek-hónapok amerikai inflációs és munkaerőpiaci adataitól függ. 

A pénteki adatmeglepetés azért tornászta fel erre a hétre a kilenc hónapos mélypontokról az egyhavi csúcsra az euró ellenében a dollárt – 1,1-en is túlról majdnem 1,07-ra –, mert ha erős az amerikai lehet azt gondolni, hogy a visszavonuló, de még mindig magas ellen küzdő Federal Reserve a vártnál tovább és magasabbra viszi tavaly márciusban indított kamatemeléseit.

Az EKB-nak meg kell mutatnia az erejét, mondta a Lámfalussy-díjas osztrák jegybankelnök – Világgazdaság-exkluzív

A körültekintő monetáris politikának köszönhetően Közép-Európában elkezdett csökkenni az infláció, az Európai Központi Banknak azonban továbbra is szüksége lesz a szigorra – mondta a Világgazdaságnak Robert Holzmann osztrák jegybankelnök, aki most vette át a Magyar Nemzeti Bank alapította Lámfalussy-díjat.

Bukdácsolni kezdett a dollár ellenében az euró, de az erősödés látszik az alaptrendnek, ha nincs forduló.                           Forrás: Stooq

Az euró és a forint sorsa össze van kötve

Ekkora szakadás az év elején az EKB kamatemelései felturbózta euró dollár elleni árfolyamában már a forint számára is sok volt. Az S&P leminősítéséből még magához tért, és kevesebb mint egy hete már a 384-es szintet közelítgette az euró ellenében, hétfőre azonban egészen 396 közelébe szaladt, és már az fenyegette, hogy megint visszatuszkolják a 400-as gát mögé, amelyen hónapokig tartó küzdelem árán tört át az év végére. 

A forinton még nem akkora a nyomás, mint a lengyel zlotyn, amelyet októberi szintjeire vetett vissza az euró ellenében a dollár visszatérése a pástra. A lengyel deviza kedden is tovább gyengült, a 4,76-os szinten is túlra az euróval szemben, miközben a forintot visszatolták 394 alá, a lengyel zlotyval szemben pedig továbbra is kilenchavi csúcs körül kereskedik.

Translation:,1,Zloty.,Fragment,Of,Polish,One,Zloty,Coin,Close-up.
Fotó: Shutterstock

Ha azonban a dollár tovább rakoncátlankodik – miközben az Európai Unióban folyik a huzavona az Oroszország elleni tizedik szankciós csomag körül –, az elkedvetlenítheti a közép-európai devizák vásárlóit általában is, bár a forint számára jobb évet jósoltak korábban a stratégák, mint a szintén likvid és mozgékony zlotynak.

Azt gondolom, a piac egészen szeszélyes lesz, és a folyamat, amely összhangolja a piac és a Fed véleményét, nem megy végbe egyik napról a másikra. Ez egy folyamat, és valóban úgy látom, hogy valamekkora ingadozást fogunk tapasztalni

– idézte az árfolyamokról a Reuters Jane Foley-t, a Rabobank fő devizastratégáját.

A forint – hitelminősítés ide vagy oda – jobban teljesít, mint a zloty. Forrás: Stooq

A kaotikus kilengések sem kizárhatók

A következő három hónapot illetően jól tapintható volt a bizonytalanság az elemzői felmérés résztvevői között. 

Közülük 12-en mondták a fő kockázatot firtató kérdésre, hogy a dollár gyorsabban gyengülhet, 11-en azt, hogy lassabban, 19-en egyenesen az erősödését gondolták fő kockázatnak.

A számszerű elemzői konszenzusok minden kérdezett időhorizontra az euró erősödését jósolták a jelenlegi 1,07-os szintről: három hónapra – tehát május végére – 1,08-ra, hat hónapra 1,09-re, jövő január végére pedig 1,11-ra. Ez a forint számára kedvező pálya lenne. 

Ezekről a felmérésekről érdemes tudni, hogy nem érdemes készpénznek venni őket abban az értelemben, hogy biztosan nyerhetünk, ha erre tesszük a pénzünket a piacon. A gazdasági-politikai fejlemények gyakran egész más helyre igazgatják az árfolyamokat, mint az elemzői közbölcsesség jósolja. 

A felmérések mégis nagyon népszerűek és olvasottak a piacokon, mivel megmutatják, hogyan látja a jövőt a többség ezekben a napokban-hetekben.