Közélet

Veszélybe került az észt külügyminiszter, kigyulladt a páncélozott autója Kijevben

A politikust a védelmi személyzetnek kellett kimenekítenie a füstölő autóból.

Kigyulladt Urmas Reinsalu észt külügyminiszter páncélozott autója Kijevben tett látogatásakor. Reinsalu csütörtökön Tallinnban tartott sajtótájékoztatóján számolt be a rémisztő pillanatról. 

Kaimo Kuuskkal (észt nagykövettel) a hátsó ülésen ültünk, amikor Kaimo egyszeriben azt mondta, hogy valami szagot érez. Aztán hirtelen lángok csaptak fel a hátunk mögül

– ismertette a tárcavezető. 

Fotó: AFP

A személyzet csak nagy nehézségek árán tudta kívülről kinyitni a kocsi ajtajait, a csomagtér ajtaja pedig le volt zárva. 

Szerencsére a hátsó ajtókat végül sikerült kinyitni, mivel az autó néhány másodperc alatt gázkamrává változott

– mondta Reinsalu. 

A kedd esti incidens során senki sem sérült meg. Reinsalu a tűz lehetséges okairól nem tett említést. Az észt hatóságok által a nagykövet rendelkezésére bocsátott páncélozott jármű teljesen kiégett. Reinsalu szerint meg kell vizsgálni, hogy az ukránok esetleg hasznát tudják-e venni a roncsnak. A nagykövet új szolgálati kocsit kap.

A politikus volt az, aki korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy fel kell gyorsítani az európai lőszergyártást , ugyanis az ukrán igényeket az európai hadipar jelenleg mintegy hat év alatt tudná kielégíteni. A miniszter sürgette a nemzetközi ügyészség mihamarabbi létrehozását a háborús bűnök feltárására és az elkövetők elszámoltatására. Szerinte emellett a befagyasztott orosz felhasználását is lehetővé kell tenni a megfelelő jogi szabályozások bevezetésével.

 

orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek