Az orosz jegy bank szerdai jelentése szerint tavaly február óta egy millió unciával nőtt az ország aranykészlete – írta a Reuters.

Gold,Bullion,Bar,On,Dark,Background.,Large,Cast,Investment,Gold
Fotó: Cloudy Design

Az ukrajnai háború kitörése óta először tett közzé jelentést az orosz jegybank, amely szerint a szigorú nyugati szankciók ellenére az ország tovább növelte az aranytartalékát.

A bank számításai szerint 2,5 százalékkal, 74,9 millió unciára nőtt az aranykészletük – ami egymillióval haladja meg a tavaly februári szintet.

Oroszország aranytartalékának az értéke így körülbelül 135 milliárd dollár, amely a jegybank teljes állományának a 23,6 százalékát jelenti. A háború elején a nyugati országok befagyasztották az orosz arany- és devizaállományának csaknem felét, körülbelül 300 milliárd dollárt, miközben a szankciók a bankokat is térdre kényszerítették, amelyek a belföldi aranytermelés legnagyobb felvásárlói voltak. Bár a reakció meglepte az oroszokat, úgy tűnik, hogy azóta a jegybank újra elkezdte növelni a tartalékait, és Kínához hasonlóan minél nagyobb mennyiségű aranyat igyekeznek felhalmozni.

Igaz, októberben az orosz aranybányászok szövetsége felszólította a kormányt, hogy aktívabb felvásárlásokkal támogassa az iparágat, ám a jegybank visszautasította őket, mivel nem látták szükségét annak, hogy tovább növeljék az aranykészletüket.