A Tisza-tónál szép csendben előnyt kovácsolnak abból, amit hátrányként éltek meg korábban, amikor a környéket elkerülték a nagy beruházások, és persze a nagyszabású útfejlesztések is. A balatonitól és a velencei-tavitól jócskán elmaradó helyi ingatlanárak emiatt még mindig olyan alacsonyak, hogy már pusztán ezért egyre vonzóbb a kínálat a vevők számára.

Tisza
High Angle View Of River Amidst Trees In City
Photo taken in Tiszafüred, Hungary
Fotó: Bartók Krisztián / EyeEm

A tóparti településeken 30 millió forint alatti átlagáron kínálják az ingatlanokat még most is – derül ki az Ingatlan.com által a Világgazdaság számára kigyűjtött adatokból. Eszerint 

a legértékesebbek a tiszafüredi ingatlanok,

ott március végén csaknem 40 millió volt a napi középár, amit nem meglepő módon a poroszlói piac követ több mint 30 milliós átlaggal. E két település főútról elérhető, ráadásul Budapestről közvetlen vasúti járatokkal, átszállás nélkül megközelíthető. 

Abádszalókon és Kiskörén is 24,5 millió forint körül mozog az átlagos kínálati ár, Sarudon egymillióval több, 25,6 millió az aktuális árszint. A tóparttól távolabb fekvő tiszaderzsi lakóövezetben kínált ingatlanok árszintje fele a környékbelieknek, aminek a helyi munkalehetőségek és az idegenforgalom hiánya a speciális oka.

Összességében a nyaralóingatlan-piacon is érezhető az a megtorpanás, amely az őszi időszakra már kirajzolódott, amikor az éves szinten 20-25 százalékos áremelkedés pár százalékra apadt március és szeptember között

– mutatott rá Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

 

Az erős tavalyi első negyedév után emelkedni kezdtek a hitelkamatok, a kereslet pedig megtorpant, ami az árdinamikában, az árgörbe ellaposodásában tükröződik. Ez a Tisza-tavat még inkább helyzetbe hozza, hiszen a legfelkapottabb nyaralóövezetekhez, mindenekelőtt a Balatonhoz képest ma már harmadáron lehet ott vásárolni.

A fővárosból ugyanúgy egy-másfél óra autózás a Tisza-tó, mint a Balaton, ami megelőlegezi azt, hogy hamarosan gyorsan fejlődő környék lehet. 

Amennyiben a beharangozott kormányzati tervek, Kelet-Magyarország erőteljesebb fejlesztése megvalósul, az a Tisza-tavat is helyzetbe hozza – részletezi a fejlődési potenciál egyik alapját az Ingatlan.com szakértője.

A természetközeli, érintetlen területek révén az egyik legautentikusabb nyaralóövezet a térség, ahol idővel a nyaralótulajdonosok kivásárolhatják a helyi lakosság egyre nagyobb részét. Mindenekelőtt azokat, akiknek a fokozatos áremelkedés, az ingatlanok felértékelődése és értékesítése nagyobb pluszt hoz, mint a helyben maradás.

Árrobbanás előtt a Tisza-tó

Strandfejlesztések és új kerékpárút-hálózat növeli a Tisza-tó vonzerejét, amelynek környékén még mindig a balatoni árak töredékéért lehet házat vásárolni. Az alacsonyabb árfekvést egyebek között a közvetlen autópálya-kapcsolat és az új építésű ingatlanok kínálatának hiánya magyarázza. 

A térség ingatlanállományáról érdemes tudni, hogy a kínálatot többnyire vegyes falazatú, illetve vályogból épült házak és Kádár-kockák adják, a tó körül jellemzően olyan régebbi nyaralók találhatók, amelyek esetében a vételáron felül tetemes felújítási költséggel is kell kalkulálni – tudtuk meg. 

A tó közelében azonban nem riadnak vissza a vásárlók a teljesen felújítandó vagy a bontandó épületektől sem, hiszen így olcsóbban juthatnak jó helyen lévő telekhez, mintha a folyamatosan dráguló üres telkek kínálatából választanának

– mondta Benedikt Károly, a Duna House (DH) PR- és elemzési vezetője. 

A DH tájékoztatása szerint 

intenzívebb lett a tókörnyéki ingatlanok iránti kereslet, a népszerűséggel az ingatlanárak is növekedtek,

már millió feletti négyzetméterárakkal is lehet találkozni a kínálatban. Az árak emelkedése azonban közel sem volt annyira dinamikus, mint például a Balaton környékén, ám emiatt árcsökkenésre nem, legfeljebb az árak stagnálására lehet számítani az idei évben – tette hozzá Benedikt Károly.

A tó környezetében a hazai egészéhez képest arányaiban enyhébb visszaesés várható, aktív keresletre számítanak a közvetítők, a folyamatosan fejlődő és szépülő közterek, utak, sétányok, part menti részek egyre meggyőzőbbek az érdeklődők számára, miközben láthatóan vonzzák az aktív kikapcsolódást keresőket. 

A Tisza-tó körüli települések közül elsősorban a nagyobb lélekszámmal rendelkező Poroszló, Tiszafüred, valamint az újabban új úszóházairól híres Abádszalók van az érdeklődés fókuszában. Ezeken a településeken leginkább nyaralókat keresnek a főként a fővárosból érkező érdeklődők saját használatra, és gyanánt szálláshelyként üzemeltethető ingatlanokat.

Tisza
Fotó: Oláh Tibor

Mind a tó kiépítettségét, mind az ingatlanárakat tekintve van még tér a növekedésre, az infrastruktúra és a turizmus további fejlődésével pedig a kereslet növekedése is együtt jár majd. 

Megfizethető árú nyaralót keresni a Velencei-tó és a Duna-kanyar környékén már reménytelen, a fővároshoz való közelsége miatt mindkét térség Budapest lakóövezeti agglomerációjává alakult, ahhoz mért árakkal

– fogalmazott Balogh László.

A Budapesthez legközelebb fekvő balatoni településeken pedig nem is a duplája, hanem három-négyszerese az eladó ingatlanok átlagára most a Tisza-tónál vevőre várókénak az Ingatlan.com hirdetési adatbázisa szerint.