A Budapesti Értéktőzsde Zrt. elvégezte a prémiumkategóriába tartozó részvénysorozatok besorolásának félévente esedékes felülvizsgálatát, amely alapján nem változott a tőzsdei kibocsátók kategória besorolása – közölte a BÉT Zrt. hétfőn honlapján.

20220927 Budapest Budapesti Értéktőzsde BÉT
Fotó: Vémi Zoltán / VG

A BÉT a 2022. szeptember 1-jétől 2023. február 28-ig terjedő időszak átlagos kapitalizációja és a felülvizsgálati időszak utolsó tőzsdenapján fennálló közkézhányad adatai alapján végezte el a vizsgálatot.

A közlemény szerint a vizsgált időszakban öt – 4iG, Dunahouse, Takarék Jelzálogbank, Waberer’s, Zwack – nem teljesítette a prémiumkategória egyik feltételét, a 25 százalékos közkézhányadot. 

Az 5 milliárd forintos minimális tőzsdei kapitalizációs értéknek a prémiumkategóriában jegyzett valamennyi (21) cég megfelelt.

A tőzsdeszabályzat értelmében a BÉT automatikusan átsorolja a standard kategóriájába azokat a részvényeket, amelyek három egymást követő vizsgálati időszakban nem felelnek meg a közkézhányad- és kapitalizációs feltételeknek.

A BÉT prémiumkategóriájába az alábbi 21 részvény tartozik: a 4iG, az Akko, az Alteo, az ANY Biztonsági Nyomda, az Appeninn, az AutoWallis, a BIF, a CIG Pannónia, a Dunahouse, a Graphisoft Park, a Masterplast, a Mol, a Magyar Telekom, az Opus, az OTP, a Pannergy, a Rába, a Richter, a Takarék Jelzálogbank, a Waberer’s és a Zwack Unicum.