Közélet

Orosz-ukrán háború 398. nap - friss hírek

Az első német tankok megérkezése után a kérdés az, hogy mikor indulhat az ukrán ellentámadás, miután a hónapok óta tartó orosz offenzíva nem sok sikert ért el Bahmutnál.

Egyre többen számítanak arra, hogy az időjárás javulásával és a különböző fegyverek megérkezésével hamarosan megindulhat az ukrán ellentámadás áprilisban vagy májusban. Hétfőn az a 18 Leopard 2-es tank, amit Németország ajánlott föl, már meg is érkezett Ukrajnába Boris Pistorius német hadügyminiszter közlése szerint.

Defense Minister Pistorius visits armed forces base
Boris Pistorius egy kiképzésre átalakított Leopard 2-ben
Fotó: Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Mindez változást hozhat a háborúban, ahol a frontvonalak gyakorlatilag hónapok óta mozdulatlanok, a Bahmut elleni nagyszabású orosz offenzíva ellenére. A város ostromát Kijev igyekszik az orosz hadsereg felőrlésére használni, míg 

Moszkva szeretne újra sikereket elérni a harctéren, hiszen azóta, hogy az orosz csapatok visszavonultak Kijev alól, a frontokon csak az ukrán csapatok voltak képesek áttörni.

A bahmuti csata a különböző orosz fegyveres erők közötti vetélkedés színterévé is vált, ahol főként a Wagner magánhadsereg börtönökből toborzott katonáit hjtoták a vágóhídra. A súlyos veszteségek ellenére a Wagner-csoport egy moszkvai hirdetésén a szlogen így hangzik: "Csatlakozz a nyerő csapathoz!" – írja a Reuters.

A háború hétfői híreiről itt olvashat.

 

20:04

Lelőttek egy ukrán okosbombát is

19:27

Négy ukrán települést támadtak az oroszok

Az orosz támadóműveletek kedden négy kelet-ukrajnai településre irányultak: a Donyeck megyei Bahmutra, Avgyijivkára és Marjinkára, valamint a luhanszki régióban Bilohorivkára, illetve az említett települések környékére – írta az ukrán vezérkar esti harctéri jelentésében. Az MTI által idézett beszámoló szerint a nap folyamán az orosz erők tizenegy légi- és két rakétacsapást hajtottak végre, valamint több mint tíz alkalommal nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel. 

Fő erőfeszítéseiket a Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka irányában végrehajtott támadó hadműveletekre összpontosították. E települések, illetve környékük továbbra is a harci cselekmények középpontjában állnak

 – fogalmazott a vezérkar. Hozzátették, hogy kedden az ukrán erők 24 ellenséges támadást vertek vissza az említett vidékeken. A katonai vezetés közölte, hogy Oroszország változatlanul jelentős katonai erőket állomásoztat az ukrán határ mentén fekvő kurszki és belgorodi területein.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden az Oroszországgal határos, északkeleti Szumi megyében tett munkalátogatást, ahol ellenőrizte az államhatár védelmét. Az elnöki iroda tájékoztatása szerint a határőrök elmondták az államfőnek, hogy Oroszország fokozta az ukrán határmenti térség ágyúzását területéről, főként Bilopillja települést és környékét érik az utóbbi időben támadások. 

A nap folyamán Zelenszkij részvételével kihelyezett haditanácsülést tartottak Dnyipro városában.

 Zelenszkij Dnyipropetrovszk megyében felkereste a nyikopoli járást is, amelyet az orosz erők folyamatosan ágyútűz alatt tartanak.

18:46

Iráni gyártmányú drónokat lőttek le az ukránok

Iráni gyártmányú drónokat indított Oroszország keddre virradó éjjel Ukrajna több régiója, köztük a főváros ellen, a 15 pilóta nélküli gép közül 14-et megsemmisített az ukrán légvédelem – közölte az ukrán vezérkar.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat arról tájékoztatott, hogy a támadás következtében a főváros, Kijev nyugati részében fekvő Szvjatosin városnegyed egyik közigazgatási épülete megrongálódott, és tűz keletkezett, amelyet gyorsan eloltottak. Személyi sérülés nem történt.

Az elmúlt napban Ukrajna kilenc régióját érte orosz támadás különböző tüzérségi fegyverekkel, harckocsikkal, rakétákkal és drónokkal, aminek következtében nyolc civil vesztette életét és 66-an sebesültek meg 

– közölte az ukrán védelmi minisztérium.

16:31

Ukrán menekültek: meghúzná a nadrágszíjat Románia

Részben anyagi megfontolásból, részben a visszaélések felszámolása végett radikálisan módosítani készül a román kormány az Ukrajnából érkező menekültek támogatási rendszerén. A bukaresti hatóságok egy évvel ezelőtt, az ukrajnai háború kirobbanása után rendelkeztek arról, hogy a fegyveres konfliktus sújtotta országból származó menekülteket elszállásoló román állampolgárok személyenként napi – 5500 forintnak megfelelő – 70 lejes (1 lej 78 forint) támogatásban részesülhetnek. Ennek megfelelően az étkezési költségekhez fejenként 20 lejjel, a szállásköltségekhez 50 lejjel járul hozzá az állam, az utóbbit a szállásadók kapják.

A jelek szerint azonban ez a támogatási forma túl nagy terhet ró az állami költségvetésre. 

A belügyminisztérium által kidolgozott sürgősségi kormányrendelet-tervezet értelmében az elmúlt év leforgása alatt több mint 106 millió, vagyis napi 350 ezer eurót fizettek ki az ukrajnai menekültek támogatására Romániában. 

15:31

A biztonságérzet miatt enged a területére atomfegyvereket Fehéroroszország

Fehéroroszország azért döntött az orosz taktikai atomfegyverek befogadása mellett, mert az Egyesült Államok és szövetségesei évek óta nyomást gyakoroltak rá belpolitikai rendszerének és geopolitikai irányultságának megváltoztatása érdekében – közölte kedden a fehérorosz külügyminisztérium. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton jelentette be, hogy megállapodott Fehéroroszországgal taktikai atomfegyverek telepítéséről a szomszédos országban.

A fehérorosz külügyminisztérium kedden közleményben indokolta meg együttműködését Oroszországgal, rámutatva, hogy Minszk a Nyugattal szembeni védekezés jegyében jár el.

15:07

A baráti országok megmentették az orosz olajexportot is

Oroszország energiaszállításainak nagy részét 2022-ben baráti országokba irányította át, az Indiába irányuló olajexport 22-szeresére nőtt – jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az orosz energiaügyi minisztérium kollégiumának keddi ülésén.

Novak szerint emellett növekedtek a Kínába – ebben a relációban 8 százalékos exportbővülést mértek – és más piacokra irányuló szállítások, amit az iparágban elvégzett nagyszerű munka eredményének nevezett. Beszámolója szerint az üzemanyag- és az energiakomplexum bevételei tették ki az orosz költségvetés bevételeinek 42 százalékát, szemben a 2021-es 36 százalékos szinttel.

Mint mondta, az ágazat stabil és megbízható működése a szankciók ellenére biztosítva volt, sőt teljesítménye felülmúlta a várakozásokat.

14:17

Elvágták az ukrán lőszerutánpótlást Bahmutnál

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található – közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz ellenőrzés alá került donyecki régió megbízott vezetője.

Pusilin szerint az orosz oldalon harcoló Wagner katonai magánvállalat harcosai elég keményen, magabiztosan dolgoznak, és a városba vezető összes út tüzérségi ellenőrzés alá vonásával lehetetlenné tették az ukrán lőszerutánpótlás és a tartalékok bejuttatását, valamint a sebesültek elszállítását.

14:15

Nem hatnak a szankciók: rekordon az orosz gázolajexport

Az uniós szankciók ellenére többéves csúcsra érhet az orosz gázolajexport. Noha a finomított termékek kapcsán sokan az orosz kivitel csökkenését várták, egyelőre Moszkva képes volt olyan új vásárlók, mint Törökország, Marokkó és mások segítségével szinten tartani a dízelexportját.

A dízeltípusú üzemanyagokból március 19-ig napi másfél millió hordónyit tudott Oroszország exportálni a Vortexa adatait összegző Bloomberg szerint, amit ha sikerül tartani, 2016 eleje óta a legnagyobb mennyiséget szállíthatja Oroszország.

Az orosz finomítók kihasználtsága továbbra is magas március eddigi szakaszában – mondta Mikhail Turukalov, az Amerikában élő olajtermék-elemző. A szakértő szerint az orosz finomítók biztosak abban, hogy képesek eladni termékeiket külföldieknek, hiszen elég nagy kedvezményt adnak, és új piacok is nyílnak az üzemanyag előtt.

12:27

Mark Hamill hangja figyelmeztet az orosz támadásokra

A Star Wars filmekben a Luke Skywalker szerepét alakító színész, Mark Hamill hangja hallható az ukrán Air Alert alkalmazás angol nyelvű verzióján, amint arra buzdítja a lakosságot, hogy vonuljanak fedezékbe, ha Oroszország légitámadásokat indít Ukrajna ellen – írja a Sky News.

Amikor a légiriadó szirénái megszólalnak, az alkalmazás arra is figyelmezteti az ukránokat, hogy orosz rakétákra, bombákra vagy drónokra lehet számítani.

 

Ne légy óvatlan. A túlzott magabiztosságod a gyengeséged.

 

– tanácsolja Hamill hangja. A veszély elmúltával az alkalmazáson keresztül jelenti be, hogy a légi riadónak vége, majd hozzáteszi: "Az erő legyen veletek!"

10:14

Új rakétát teszteltek a Japán-tengeren az oroszok

Az orosz haditengerészet szuperszonikus hajóelhárító rakétákat lőtt ki egy gyakorlat során a Japán(Keleti)-tengeren kijelölt célpontra – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A Telegramon közölt tájékoztatás szerint a Csendes-óceáni Flotta hajóiról Moszkit manőverező robotrepülőgépeket lőttek ki a kijelölt ellenséges tengeri célpontra. A gyakorlat során a mintegy 100 kilométerre lévő célpontot két Moszkit rakétával találták el.

A P-270 Moszkit rakéta egy közepes hatótávolságú szuperszonikus manőverező robotrepülőgép (cirkálórakéta), amely mintegy 120 kilométeres hatótávolságon belül képes megsemmisíteni egy hajót.

09:11

Előbb-utóbb tárgyalási alap lehet Ukrajna határainak kérdése is

Antony Blinken amerikai külügyminiszter minapi válasza egy kongresszusi meghallgatáson feltett republikánus képviselői kérdésre érdemtelenül elsüllyedt (elsüllyesztették, vagy csak szondázási céllal hangzott el?) a világ napi hírtengerében. Arról van szó, hogy az USA immár rugalmasabban áll hozzá a lehetőséghez, hogy az Ukrajna-konfliktusban a tárgyalásos megoldás előbb-utóbb napirendre kerül, és ennek folyamán tárgyalási alap lehet a Kijev de facto ellenőrzése alatt álló jelenlegi határok kérdése. Elemzők ezt az ukrán katonai pozíciók relatív gyengülésével is magyarázzák.

A nagy nemzetközi médiumok közül a Blinken-válasszal érdemlegesen elhangzását követően csak a hamburgi Der Spiegel és a francia France24 foglalkozott. Az Atlanti-óceán két partvidékének nagy lapjai, a The New York Times (NYT), a Fehér Házhoz, a Pentagonhoz inkább közeli The Washington Post (WaPo), a nemzetközi pénzvilágot képviselő The Wall Street Journal (WSJ), az innenső parton a The Economist és a Le Monde úgy tett, mintha nem vették volna észre ezt az akár korszakfordítónak is bizonyulható választ.

08:41

Zelenszkij: túszul ejtették a zaporizzsjai erőművet

Bahmut Leopard 2 Bahmut ostroma fegyverszállítás Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek