Közélet

Komoly ukrán ellentámadást vertek vissza Donyecknél az oroszok

A legsebezhetőbbnek tartott helyen csapott le az ukrán hadsereg. Orosz hírek szerin Kijev a stratégiai tartalékaiból is mozgósított a támadáshoz.

Az ukrán hadsereg erői nem értek el sikert a Donyeck déli részén végrehajtott nagyszabású offenzívájukban – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökségnek Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője.

Ukrainian army protect the defensive line in the direction of Avdiivka with artillery support
Fotó: Muhammed Enes Yıldırım / Anadolu Agency / AFP

A szóvivő szerint az ukránok június 4-én reggeltől nagyszabású támadást indítottak a front öt szektoránál a déli donyecki területen. A hírek szerint az offenzíva az ukrán fegyveres erők stratégiai tartalékából a 23. és 31. gépesített dandár bevetésével, illetve más katonai egységek és csapatok bevonásával zajlott.

Az ellenség célja az volt, hogy áttörje a védelmünket a véleménye szerint legsebezhetőbb helyen. A feladatát azonban nem teljesítette, nem járt sikerrel

– jelentette ki Konaszenkov.

Az oroszok szerint az ukrán hadsereg a támadásnál hat gépesített zászlóaljat és két harckocsizászlóaljat vetett be. Az oroszok keleti harccsoportja azonban meghiúsította az attakot, amelynek során az támadók legalább 250 embert, tizenhat harckocsit, három gépesített gyalogsági harcjárművet és 21 harci páncélozott járművet veszítettek.

A Konaszenkov kiemelte, hogy Valerij Geraszimov hadseregtábornok és vezérkari főnök az egyik helyi frontparancsnokságon tartózkodott a csata során.

Ismét ukránok hatoltak be Belgorod megyébe

Ukrán diverzánsok hatoltak be Novaja Tavolzsanka községbe, ahol az orosz erők harcban állnak velük – közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója videóüzenetben vasárnap a Telegram-csatornáján. Gladkov arra reagált, hogy az Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű, az ukrán oldalon harcoló fegyveres csoport találkozót ajánlott fel neki a településen, valamint foglyok átadását. Sajtóértesülések szerint két orosz katona esett a fogságukba.

 

ukrán hadsereg támadás Donyeck
Kapcsolódó cikkek