Nemzetközi gazdaság

Orosz–ukrán háború 467. nap – friss hírek

Donyecknél és Belgorodnál zajlottak az harcok az elmúlt 24 órában.

Bár hosszú hónapok elkeseredett küzdelme után Bahmutnál az orosz hadsereg már nyerő pozícióba került, összességében nem történt jelentős változás a frontvonalakon az elmúlt hetekben. Oroszország légi úton próbált meg kárt tenni az ukrán infrastruktúrában, de nem ért el számottevő eredményt – írta az Unian ukrán hírügynökség.

Russian kamikaze drones attack on KyivKYIV, UKRAINE - MAY 08, 2023 - The wreckage of a Russian Shahed kamikaze drone shot down by the Armed Forces of Ukraine in the Sviatoshynskyi district of Kyiv, capital of Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ruslan Kaniuka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A brit védelmi minisztérium hírszerzési információi alapján májusban Oroszország több mint 300 iráni Shahed kamikazedrónt indított útnak, ami a fegyvertípus eddigi legintenzívebb használatának számít. Elemzők szerint ezzel az Moszkva célja, hogy megpróbálja kimeríteni Ukrajna értékes, modern légvédelmi rakétákból álló készletét.

Azonban Oroszország ebben sem ért el nagy sikereket. Ukrajna az ellene bevetett drónok legalább 90 százalékát semlegesíteni tudta, ráadásul legtöbbször a régi és olcsóbb légvédelmi és elektronikai rendszereit használta ehhez – állapította meg a hírszerzés.

Kijev nemcsak védekezik, hanem támad is. Arról már korábban többször is beszámoltak, hogy minden készen áll a hónapok óta beharangozott ellentámadáshoz. Bár az átfogó nagy akció még nem indult el, egy kisebb ukrán támadást már történt Donyecknél. Az ukránok szerint azon a fronton a legsebezhetőbb jelenleg az orosz hadsereg, ennek ellenére nem sikerült áttörni a védvonalakat, és beletört a bicskájuk az támadásba.

 

20:42

Szép csendben elindulhatott az ukrán ellentámadás

Amerikai források szerint elindulhatott a hónapok óta tervezett ukrán ellenoffenzíva, a frontvonal több szakaszán is élénkülnek a harcok, és Bahmut környékén is nyomulnak előre az ukránok.

20:41

Elárasztják a háború elől menekülő oroszok az országot, amely a világ szemében nem is létezik

Rekordszámú orosz jelent meg Észak-Cipruson, elsősorban a háború és a katonai behívó elől menekülve, másrészt az üzleti lehetőségeket is szem előtt tartva. Az országot Törökországon kívül senki nem ismeri el, gazdaságának sokat jelenthetnek a dúsgazdag betelepülők.

15:16

Magyarországot támadják, de közben Ausztria Putyin európai erődje – írja a Politico

A hidegháborús semlegességből idővel szoros orosz–osztrák kapcsolat lett. Ezt azonban egyre kevésbé nézik jó szemmel az Ukrajnával szemben indított invázió után. Az osztrák kormány ellen a Brüsszel szócsövének tekintett Politico címlapján indult olyan támadás, amilyeneket korábban Magyarország ellen láttunk.

15:14

Oroszország visszavásárolja a korábban exportált fegyveralkatrészeket

Az exportált felszerelések sürgős visszavásárlása lehetővé teszi a háborúban megsérült orosz tankok felújítását és visszaküldését a frontra.

12:45

Kijevbe utazik Zuppi bíboros, hogy Ferenc pápa küldöttjeként előmozdítsa a békét

A pápa már régóta sürgeti a békekötést, ezt tette budapesti látogatása során is. A bíboros utazása a vatikáni szándék szerint ehhez visz közelebb.

09:48

Egyre kaotikusabbá válik a helyzet Belgorodnál, Putyin vakarhatja a fejét

Immár szinte mindennaposak az orosz terület elleni támadások. Az Orosz Önkéntes Hadtest és az Oroszország Szabadsága Légió rendszeresen hajt végre akciókat a határmenti térségben. Belgorodban a koordináció hiánya és a hatóságok elmenekülése is nehezíti a helyzetet.

09:46

Komoly ukrán ellentámadást vertek vissza Donyecknél az oroszok

A legsebezhetőbbnek tartott helyen csapott le az ukrán hadsereg. Orosz hírek szerin Kijev a stratégiai tartalékaiból is mozgósított a támadáshoz.

09:44

Mintegy tizenkétezer ukrajnai menekült érkezett vasárnap hazánkba

Az ukrán–magyar határszakaszon 5457-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6332-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – számolt be róla hétfőn reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Bahmut drón Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek