Közélet

A brit légierő vadászgépei megérkeztek Romániába

Négy hónapig teljesít szolgálatot keleti szomszédunknál a Royal Air Force. Ötödször érkezik Romániába hasonló okokból a brit légierő.

A brit légierő hat vadászgépe érkezett négy hónapos járőrszolgálatra Romániába – közölte szerdán a román védelmi minisztérium. A Royal Air Force (RAF) Eurofighter Typhoon típusú brit harci repülőgépei hétfőn szálltak le a Fekete-tenger partvidékén lévő Mihail Kogalniceanu katonai támaszponton.

Aircraft & Aviation Stock - RAF Coningsby, LincolnshireA Royal Air Force Eurofighter Typhoon at RAF Coningsby in Lincolnshire on Wednesday 2nd August 2023. (Photo by Robert Smith/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
brit légierő
A brit légierő hat Eurofighter Typhoon típusú vadászgépe érkezett Romániába / Fotó: AFP

A 200 katonából – pilótákból és műszaki személyzetből – álló brit különítmény NATO-parancsnokság alatt végez majd megerősített járőrszolgálatot a NATO keleti szárnyának légterében.

A RAF vadászgépei korábban beütemezett küldetésre érkeztek Romániába, és a 2017-es, 2018-as, 2021-es és a 2022-es missziók után immár ötödször vesznek részt a román légierő gépeivel közös műveletekben Romániában. A közös légtérvédelmi járőrszolgálat a reagáló és elrettentő képesség növelését, a román és a szövetséges légierők együttműködésének erősítését szolgálja – írta közösségi oldalán a bukaresti védelmi tárca.

Székelyföldre vonult a román hadsereg

Március elején a hónap közepéig tartó hadgyakorlat kezdődött. A román hadsereg szárazföldi és légi egységei a székelyföldi Sepsiszentgyörgy közelében gyakorlatoztak.

 

 

Románia brit légierő orosz-ukrán háború NATO
Kapcsolódó cikkek