Kényszerszünet után

Két év Covid diktálta kényszerszünet után újra megrendezik a vizisportok egyik legnagyobb európai seregszemléjét, a düsseldorfi Boot kiállítást. A rendezvény igazgatójával Bécsben találkoztunk.

31 focipályányi terület – mondja Petros Micheladikis, a düsseldorfi Boot igazgatója, és némi hatásszünetet tartva figyeli a bécsi Gerstner Salonban összegyűlt európai újságírók reakcióját. Igen, ekkora lesz a 2023. január 21-től január 29-ig nyitva tartó Boot, ahol a hosszú kényszerszünet után a világ hajógyártói megvillantják, hogy a lockdownok és karanténok ellenére is serényen dolgozott a hajóipar, és van mit mutogatni. Furcsa időszak van mögöttünk, meséli Karsten Stahhut, a német Vizisport Gazdaság Szövetségének elnöke. Európa – leginkább a németek – vadul hajókat és lakóautókat kezdtek vásárolni a járvány ideje alatt, hiszen repülővel nem lehetett utazni, de az éves szabadságról nem akartak lemondani. Az azóta is kitartó vásárlási kedvet a fokozódó infláció is gerjeszti, sokan mondják, hogy ne a bankban csökkenjen pénzük értéke, hanem inkább egy hajóban, ami legalább használható és örömet okoz. Ezzel egyidejűleg viszont a világban uralkodó nyersanyaghiány és szállítási anomáliák meglassítják, és átlagban 20 százalékkal megdrágítják a hajógyártást. Az igény mégis óriási, a szállítási idők pedig időközben elérték a két évet is.

Petros Micheladikis igazgató a valaha volt legnagyobb Boot kiállításra készül

Ez a szorult helyzet lehet az egyik oka annak, hogy a Hanse csoport márkái és az X-Yachts nem lesznek ott Düsseldorfban, cserébe viszont a Beneteau például a valaha volt legnagyobb standdal fogja várni az érdeklődőket, és olyan egzotikumok is ki lesznek állítva, mint a Ferretti csoport egyik különlegessége, a csodaszép Wallynano 37. Megkülönböztetett figyelmet kap a Balatonon is egyre népszerűbb wingfoilozás. Az egyik csarnokban 34 szélgép fogja kavarni a szelet ezeknek a vizisport eszközöknek a bemutatásához, sőt egy wingfoil szimulátort is bevetnek a nagyérdemű szórakoztatására.

A Wallynano 37 lesz a kiállítás egyik legszebb és legkülönlegesebb darabja

A jegyárakat nem emeltük – jelentette be Micheladikis a sajtótájékoztató végén, így egy felnőtt online elővételben 19, egy gyerek pedig 7 (a helyszínen 27 és 7) euróért juthat be a 31 focipályányi területre, ahol a számunkra kedves vitorlások mellett még motorcsónakokban, yachtokban is gyönyörködhet, és felszereléseket is vásárolhat, amíg a bankszámlája bírja. Aki kíváncsi a kiállítók listájára, vagy elővételben szeretne jegyet vásárolni, az keresse fel a Boot három nyelvű – német, angol, japán(!) – honlapját a boot.com vagy a boot.de webcímen.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.