Rute du Rhum: Caudrelier új rekorddal nyert!

Mostantól fogva 6 nap 19 óra 47 perc és 25 másodperc az Atlanti-óceánt átszelő Rum-út (Route du Rhum) vitorlásverseny új időrekordja. A 48 éves francia Charles Caudrelier ennyi idő alatt tette meg a 3542 tengeri mérföldes távot az északnyugat-franciaországi Saint Malo és a Karib-tengeri Guadeloupe között, első sikerét aratva ezzel egy szóló Atlanti-óceáni regattán.

A helyiek lelkes tapsa és füttyögése fogadta Charles Caudrelier hajóját, az Edmond de Rothschild nevű Ultim 32 Maxit, amikor elsőként szelte át a képzeletbeli célszalagot Guadeloupe kikötője mellett. Rajt-cél győzelmével a 48 éves francia szkipper pályafutása második legnagyobb sikerét aratta a Volvo Ocean Race megnyerése után.

A 48 éves Caudrelier eddig kétszer – 2011/12-ben mannschaftként, 2017/18-ban pedig a Dongfeng kormányosaként – nyerte meg a Volvo Ocean Race-t. Korábban két másik komoly, francia szervezésű óceáni regattán is győzni tudott: 2004-ben a Solitaire du Figarón, 2009-ben pedig a Transat Jacques Vabre regattán ért célba elsőként.

Caudrelier fölényére jellemző, hogy több mint 18 és fél órával javította meg a Rum-út eddigi rekordját (7 nap 14 óra 21 perc), amelyet a francia veterán, Francis Joyon állított fel 2018-ban. Sikerét annak is köszönhette, hogy megőrizte hidegvérét a regatta utolsó éjszakáján, amikor hosszú időre két-három csomóra lassult a sebessége a Basse Terre szigete környékén uralkodó szélcsendben.

Honfitársa, François Gabart egy újabb második helyet gyűjtött be a 2018-as ezüstérme után, a 38 éves francia vitorlázó az SRT-Lazartigue fedélzetén körülbelül 30 mérfölddel maradt le a győztes mögött. A dobogó „alsó fokára” szintén egy francia szkipper, Thomas Coville esélyes a Sodebo-Ultim fedélzetén, őt jelenleg mintegy 100 tengeri mérföld választja el a befutótól. Ha sikerül kievickélnie a szélcsendes zónából, Coville-nek ez lesz a negyedik (!) „bronzérme” a Route du Rhumon az elmúlt 16 évben.

A 12. Route du Rhum – destination Guadeloupe végeredménye

  1. Charles Caudrelier (FRA) Edmond de Rothschild Ultim 32 Maxi 6 nap 19 óra 47 perc
  2. François Gabart (FRA) SRT-Lazartigue Ultim 32 Maxi
  3. Thomas Coville (FRA) Sodebo-Ultim Ultim 32 Maxi

Szöveg: Simon István Képek: Route du Rhum Media

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.