Elrendelték a letartóztatásukat

2022.05.16. 15:47

Számlagyárosokat csuktak le, több százmillió forintos kárt okoztak

Számlagyárat működtető férfiakat tartóztattak le a napokban, a gyanú szerint több százmillió forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

Arany Gábor

Forrás: Illusztáció: pexels.com

Az ügyről tájékoztatva dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, hogy 35 éves piliscsabai férfi  és három hasonló korú társa 2017-től kezdődően hierarchikusan felépített, konspiráltan működő bűnszervezetet irányított, amely számlagyárként működő céghálózatot működtetett. Az általuk kibocsátott fiktív számlákkal megrendelőik jogosulatlanul csökkentették valós tevékenységük utáni adófizetési kötelezettségüket. A számlagyárként funkcionáló gazdasági társaságok budapesti székhelyszolgáltatókhoz bejelentett, és időben egymást váltó cégek voltak. Az általuk kibocsátott számlák különböző tevékenységekről szóltak, így előfordult reklám-, marketingtevékenység, előadó-művészet, szoftverrendszer-fejlesztés, épületgépészeti szerelés, anyagmozgatás, gépi földmunka és építészeti anyagok értékesítése. A nyomozás eddigi adatai alapján a számlakibocsátó társaságok nem rendelkeztek beszállítókkal és kiadásaik sem voltak. A társaságok tényleges irányítását nem a cégnyilvántartásba bejegyzett ügyvezetők (strómanok), hanem a négy férfi irányította. A számlakibocsátó társaságok a gazdálkodás alapvető feltételeivel sem rendelkeztek, alkalmazottuk sem volt. A bevételeikhez valós gazdasági tevékenység nem kapcsolódott, a pénzmozgások mögött nem volt értékesítés, szolgáltatásnyújtás. A kiállított fiktív számlák után kapott összegeket a jutalék levonása után visszajuttatták a számlabefogadóknak. A bűnszervezet társaságai 2016. decembertől 2022 február végéig összesen 860 millió forint áfa-tartalommal állítottak ki számlákat több száz megrendelőnek. Akadt olyan halásztelki székhelyű cég, amelyik öt év alatt 275 millió forint áfa-tartalmú céget fogadott be.

A megyei főügyészség indítványára a nyomozási bíró elrendelte a négy férfi letartóztatását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában