Veszélyes hulladékkal

2022.05.24. 07:00

Ólomakkumulátorokból akart bevételre szert tenni a fiatal baktüttösi férfi, büntetőeljárás indult ellene

A nemrég vádemelésig jutott történet részleteit dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője ismertette.

Arany Gábor

Egy 25 éves baktüttösi férfi 2022. február 3-án Szlovéniában Vodranci településen összesen 21 darab különböző és részben azonosíthatatlan típusú, részben savdugó nélküli használt ólomakkumulátort gyűjtött össze, hogy azokat hulladéktelepen értékesítse. Az akkukat Fiat 250 L kisteherautója rakterébe pakolta rögzítés nélkül, így indult útnak. Aznap délután négy óra tájt Lentiben a rendőrök ellenőrzésre megállították, és ennek során az akkumulátorokat lefoglalták. 

A vádirat megfogalmazása szerint a használt akkumulátorok hulladéknak minősülnek, savtartalmuk miatt ártalmas, maró, a bennük lévő nehézfém ólomlemezek miatt mutagén, genetikai károsodást okozó, valamint környezetre veszélyes anyagnak számítanak. 

Magyarország területére ártalmatlanításra szánt veszélyes hulladékot behozni nem lehet, ily módon a fiatal férfi jogellenesen járt el. Ezen túlmenően veszélyes hulladék ólomakkumulátor szállítása hazánkban hulladékgazdálkodásnak minősül. Ez pedig a hatóság által kiadott hulladékgazdálkodási engedély vagy nyilvántartásba vétel alapján végezhető, amivel a baktüttösi férfi nem rendelkezett. Ezért a férfi az akkumulátoroknak az országba történt tiltott behozatalával, a föld és víz veszélyeztetésére alkalmas veszélyes hulladékkal jogellenes tevékenységet, a szállításával pedig engedély nélkül hulladékgazdálkodást végzett. 

A Lenti Járási Ügyészség veszélyes hulladékkal más jogellenes tevékenységet végezve elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt ellene vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában