Hód napja

2022.05.28. 14:00

Természetjárók akadályversenye Iklódbördőcén

Rekordszámú, 52 csapat nevezett a pénteken 12. alkalommal megrendezett "Hód napja" természetjáró akadályversenyre. A mintegy 180 résztvevő a nemzeti összetartozás jegyében is találkozott.

Korosa Titanilla

Lengőhídon is át kellett kelniük a diákoknak, elöl Gál Regina Fotó: Korosa Titanilla

A Magyar Földrajzi Társaság zalai osztálya szervezte meg az általános és középiskolás diákok körében népszerű természetjáró programot, melyre főként zalai és szlovéniai magyar, az egykori Zala vármegye diákjait várták, de ez alkalommal érkeztek csapatok Ajkáról is. A résztvevők reggel a faluháznál gyülekeztek, ahol bemutatták menetleveleiket és teljesítették az első feladatot, az éneklést. Majd elindultak a település határában, a Kerka Mente Natúrpark területén bevenni a további 7 állomást, hogy délután a Mároki kápolnánál célba érjenek. 
 

Az eligazításon Gyuricza László, a Zalai Földrajzi Társaság elnöke ismertette a feladatokat. Elmondta, hogy a korábbihoz képest módosították az akadályverseny útvonalát, mivel az utolsó hód napja óta a természet jelentős változáson ment keresztül, és a túra útvonalán a területek tulajdonviszonyai is módosultak. Az új útvonal is változatos volt, a második állomáson egy lengőhídon keltek át a versenyzők a Cserta-patak fölött, érintett erdőket, szőlőterületeket, az állomásokon elméleti és ügyességi feladatok vártak a versenyzőkre, például magasles tetejéről kellett kislabdával célba dobni.  

 

Kaptak kérdéseket a Cserta- és a Kerka-völgy természeti értékeiről, a hódokról, Göcsej, az Őrség és Hetés hagyományai, népdalai, nyelvjárása is előkerült, továbbá a trianoni szerződés 102. évfordulója kapcsán is volt feladat.

Végül az általános iskolások közt a lovászi Buda Ernő Körzeti Általános Iskola Bölcs Baglyok csapata, a középiskolások közt a lenti Gönczi-gimnázium Újra HÓDolók csapata lett a legeredményesebb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában