Jótékonysággal karöltve

2022.12.07. 20:00

24 órás futópados futást szerveztek Guinness-rekorderekkel (videó)

Ritka alkalom, amikor két Guinness-rekorder találkozik, de szerdán ennek is eljött a pillanata a megyeszékhelyi Cutler Fitnessben, az „edZEK24 órás kihívás” névre keresztelt eseményen. Talán ebből már kitalálható, hogy egy 24 órás próbáról van szó, ami délután vette kezdetét.

Kerkai Attila

Dr. Bérces Edit az első futók között, kék felsőben a hozzá hasonlóan Guinness-rekorder Rakonczay Gábor fut, aki az elsők között állt a futópadra

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Kicsit tekintsünk vissza a múltba, hiszen 2004-ben dr. Bérces Edit világ és Európa-bajnok ultrafutó Budapesten új világcsúcsot ért el a 24 órás futópados futásban (247 km), amely máig hivatalos Guinness-rekord. A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ (PE ZEK) docensének - aki Pro Urbe-díjat is kapott Zalaegerszeg városától - akkori teljesítményére is emlékezve fogant meg az ötlet, hogy egy jótékonysági akcióval egybekötve ismét rendezzenek 24 órás futópados futást, de már másokat is bevonva. Nem volt nehéz...

– Egy nagyon kedves testnevelő kollégám figyelmeztetett rá, hogy a Guiness-rekordom nagykorú lett, hiszen tizennyolc éve született meg. Az ötlet innen jött, hogy erre is emlékezzünk és adventi időszak lévén egy jótékonysági akció is kapcsolódik most hozzá - említette a korábbi bajnoknő, amikor még csak készülődtek az első futók.

A PE ZEK és a Zalaegerszegi Egyetemisták Egyesülete ennek apropóján sportnapot és jótékonysági gyűjtést szervezett a zalaegerszegi Családok Átmeneti Otthona számára. Az eseményre pedig olyan ismert extrémsportoló is elfogadta a meghívást, mint Rakonczay Gábor, akinek a nevéhez az első szóló transzatlanti kenuzás fűződik. A 77 napos út 2013-ban a Guinness Word Record-díjat is elnyerte a világ első transzatlanti kenuzásáért.

Szerdán ő, azaz Rakonczay Gábor állt elsőként fel a Cutler Fitnessben a futópadra, ahol többek is csatlakoznak majd az akcióhoz. Szerda délután hetven körüli volt azoknak a száma, akik jelentkeztek, hogy felválta futnak majd az elkövetkező 24 órában. A megnyitón a PE ZEK főigazgatója, dr. Németh István úgy fogalmazott, hogy örül ennek a kezdeményezésnek, hiszen ez is egyfajta közösségépítő esemény. Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere azt emelte ki, hogy jó látni, amikor egy intézmény elismeri a sportban kiemelkedő kollégáját, amihez véleményével Németh Gábor, a Zalaegerszegi Egyetemisták Egyesülete elnöke, önkormányzati képviselő is csatlakozott.

Az, hogy a futók csütörtök délutánig hány kilométert teljesítenek, majd kiderül, mindenesetre a Guinness-rekord nem forog veszélyben. Azt ugyanis dr. Bérces Edit 18 esztendeje egymaga érte el, és ez adja az egyediségét továbbra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában