Statisztika

2023.01.29. 06:50

A KSH közzétette a Zalára vonatkozó számait is – Keresetek, lakások, turizmus

Zala az idegenforgalmi teljesítménye szempontjából emelkedik ki leginkább a magyarországi megyék közül, a keresetek ugyanakkor továbbra is alacsonyabbak az országos átlagnál. Ez is kiderül a KSH nemrég közzétett, Fókuszban a megyék című összefoglalójából, amely a 2022-es év első három negyedévének adatait elemzi. A zalai adatokból szemlézünk.

Szabó Judit

A hévízi-tó. Idegenforgalmi szempontból kiemelkedik a megye a többi közül

Fotó: Szabó Judit / Zalai Hírlap

A foglalkoztatottak száma a vizsgált időszakban 3,1 százalékkal csökkent Zalában, a munkanélkülieké 38 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Mindkettő változás iránya ellentétes volt az országos folyamatéval. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 18 százalékkal nőtt egy év alatt a megyében, de az összege (406 ezer forint) nem érte el az országos átlagot (504 ezer forint). Az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 270 ezer forint volt. A bruttó keresetek a versenyszférában 16 százalékkal 388 ezer forintra, a költségvetési szférában 24 százalékkal 453 ezer forintra emelkedtek.

Míg az ipar termelése csökkent, a megyei székhelyű építőipari szervezetek teljesítménye nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások volumene is csökkent, de ebben szerepet játszott a magas bázisérték is. 

Az országos tendenciával ellentétben (6,5 százalékkal) kevesebb lakást vettek használatba Zalában, mint az előző év azonos időszakában, itt is részben az okozta a csökkenést, hogy az összehasonlítás alapjául szolgáló időszak kiemelkedően jó volt. A megyei visszaesés hátterében döntően a hévízi lakásberuházások tavalyi befejeződése állt, utóbbit ugyanakkor részben kompenzálta, hogy Keszthelyen az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakinál 80 százalékkal több lakás épült. A jövőbeni lakásépítési kedv az országos átlagot jóval meghaladó ütemben nőtt, ezt mutatják a lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések.

Sikerágazat az idegenforgalom: Zalában július–szeptemberben a megyék többségével ellentétben több vendégéjszakát töltöttek a vendégek a kereskedelmi szálláshelyeken, mint 2021 azonos időszakában. A kiskereskedelmi forgalom volumene az országos átlagnál jobban, 12 százalékkal nőtt. Egy lakosra átlagosan 1 millió 313 ezer forint bolti forgalom jutott, ez 14 százalékkal meghaladta az országos átlagot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában