Visszaélt a bizalommal a dolgozó

2023.03.23. 08:30

Sajátjaként használta főnöke bankszámláját, lebukott

Sajátjaként használta munkaadója bankszámláját a gépkezelőként dolgozó férfi, több mint egymillió forintot költött el saját céljaira; a sikkasztásért napokban ítélték el jogerősen.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Pixabay.com

Az 1981-ben született siófoki férfi 2015 augusztusától dolgozott egy zalaegerszegi vállalkozásnál gépkezelőként. Három évvel később nevére kiállított bankkártyát kapott kizárólagos használatába, ami a cég bankszámlájához kapcsolódott. A plasztiklap használatáról a munkáltató írásban nem rendelkezett, de a vásárlásokról utólagosan el kellett számolni a dolgozónak. Ezzel a szabadsággal visszaélve a gépkezelő a munkaadója tudta és beleegyezése nélkül többször használta kisebb-nagyobb összegek kifizetésére a vásárlásai során a kártyát. Ilyenkor azonban számlát nem kért, és a költésekről munkáltatójával sem számolt el, ezt nem is tehette volna, mert nem a céggel kapcsolatos kiadásokat fizette, hanem a saját megélhetését fedezte ily módon. Miután a bankkártyás visszaéléseket a munkáltatója megtudta, a dolgozót 2020. január végén elbocsátotta. Ekkor arra is felszólította, hogy a használatában lévő céges informatikai eszközöket, tabletet és routert adja vissza. A dolgozó a tabletet korábban eladta, míg a routert a közben megindított büntetőeljárásban lefoglalták tőle a rendőrök, ekként visszakerült eredeti tulajdonosához. A történtek miatt közvetítői eljárás is indult, ebben a gépkezelő az általa okozott 1,1 millió forintos kárból 400 ezret megfizetett, további 700 ezer forintot meghaladó összeggel azonban még tartozik.

A Zalaegerszegi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzéssel a férfit folytatólagosan elkövetett sikkasztásért 8 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte jogerősen, közölte az egerszegi törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!