Közelednek az ünnepek

2023.03.28. 11:55

Sonka és tojás kerül a húsvéti asztalra

Átlagos forgalmú volt a keddi nap a zalaegerszegi piacon, még nem tolongtak az emberek az ünnepek előtt. A napokban elég csípősek a reggelek, így a szabadtéren a megszokottnál valamivel kevesebb a kínálat. Ez érthető, hiszen a friss egynyári virágok megfagynának a hűvös időben. Mivel közeleg a húsvét, néhány nap múlva valószínűleg jóval több kereskedő kínálja majd portékáját, s remélhetőleg az időjárás is kegyesebb lesz. Aki az utolsó pillanatra hagyja a nagybevásárlást, annak szerencséje van, ugyanis április 7-én, Nagypénteken reggel 6 órától délig nyitva lesz a piac, szombaton a szokásos nyitvatartással üzemelnek, vasárnap pedig zárva lesznek.

Mozsár Eszter

Balogh József felkészülten várja a vásárlókat

Fotó: Mozsár Eszter

Kedden a csarnokban a húsos pultoknál nézelődtek többnyire a vásárlók, ahol már kellették magukat a kötözött sonkák, szalonnák és a friss húsok. Előbbiek kilója 4300 forinttól kapható. A családi vállalkozásként működő Fleisch-Hús Kft. 1994 óta várja vendégeit a vásárcsarnokban. Az egyik tulajdonos, Balogh József, lapunk érdeklődésére elmondta: már februárban, farsang első napjaiban gondoskodtak arról, hogy időben, áprilisra kikerüljenek a hűtőpultokra a hagyományos, lassú pácolással érlelt minőségi sonkák, húskészítmények.

Felvételünkön Balogh József, a Fleisch-Hús Kft. egyik tulajdonosa szolgálja ki Varga Lászlónét
Fotós: Mozsár Eszter

– Megbízható, hazai termelőktől szerezzük be rendszeresen a portékát, ami a címkéken is fel van tüntetve – mondta Balogh József, aki ötven éve van a szakmában, sok évet dolgozott az egyik legnagyobb, ma már megszűnt vármegyeszékhelyi húsipari vállalatnál. - Természetesen mi is készülünk a kereszténység legnagyobb ünnepére, így kínálunk lassú érlelésű csülköt, szívsonkát, kötözött hálós sonkát, darabolt sonkát, frikandó sonkát. Az előírásoknak megfelelően lezárt, vákumosan előre csomagolt készítményeket is tartunk. A sonka mellett nyers, illetve szaftos húsokat, például csontos, csont nélküli tarját visznek szívesen az ünnepekre a vásárlók. Érdekes mód, a fiatalabbak inkább a soványabb karajt választják. Úgy gondolom, hogy a lelkiismeretes kereskedő a nagyobb ünnepek alkalmával ugyanúgy figyelembe veszi az emberek pénztárcáját, s nem emel árat – mondta Balogh József. 

A jó üzletpolitikát sokan meghálálják, Varga Lászlóné törzsvásárlónak számít, aki már kora reggel beszerezte a húsvétra valót, most a zsírszalonnáért jött vissza. Mint mondta, ilyenkor dédunokákkal, unokákkal együtt akár tizenketten is körbeülik az asztalt, amire legtöbbször a hagyományos teríték kerül: főtt füstölt tarja és csülök, töltött tojással, tormával. 

Ábrahámné Fodor Katalin és Gazdag Antalné Gorza Ferencné egervári őstermelő standjánál
Fotós: Mozsár Eszter

A csarnok előtt Gorza Ferencné egervári őstermelő standjánál már hosszú sor állt, ahol mérettől függően 60, 80 és 85 forint a tojás. A zalaegerszegi nyugdíjas, Ábrahámné Fodor Katalin évtizedek óta itt vásárol. Egyelőre erre a hétre szerzi be a főzéshez az alapanyagot, lehet, hogy jövő héten már nem kell visszatérnie. A mellette álló Gazdag Antalné januárban költözött egy zalaegerszegi nyugdíjas otthonba, folyamatosan ismerkedik a várossal, piaccal, ahova mindig szívesen visszatér.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában