Hagyomány

2023.03.30. 14:04

Virágok és kerti szerszámok a tojáshéjon

Tradicionális írókával festettek húsvéti tojásokat a Rozgonyi Tagóvoda gyermekei csütörtökön a Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat irodájának egyik helyiségében.

Benedek Bálint

A gyerekeket érdekelte az íróka használata és a tojásfestés, ezért figyeltek a felnőttek tanácsaira

Fotó: Szakony Attila

Proszenyák Zsolt István, a szervezet elnöke elmondta: évtizedek óta hagyomány, hogy óvodásoknak és iskolásoknak igyekeznek megmutatni a horvát népi motívumokkal díszített tojásokat. A húsvét valódi értéke, a tradíciók ápolása kezd kiveszni a mai rohanó világból, épp ezért fontosnak tartják, hogy a gyerekek minél előbb találkozzanak például az írókázással.

– A Rozgonyi Tagóvodával a kapcsolatunk régi, bár a járvány miatt kicsit eltávolodtunk, de jó érzés, hogy a tagóvoda-vezető Anekné Molnár Ildikóval eljöttek és új élményeket szerezhetnek – fűzte hozzá az elnök.

Vargovics Józsefné, a szervezet alelnöke hozzátette: a Mura menti horvát piros tojás alapmotívumai általában a tavaszhoz kötődnek.

– A virágok, így például a tulipán, a százszorszép, de a később nyíló búzavirág is helyet kap a tojáshéjon – folytatta. – Ezen kívül a barkaág, valamint a füvek, a levelek és a szerencsét hozó négylevelű lóhere szintén megjelenik rajta. A sorból a szőlőhajtások sem maradhatnak ki, de a szerszámokat, így a gereblyét és az ásót ugyancsak felrajzoljuk az írókával. Az eszköz fejét vízszintesen tartva megmelegítjük a mécses lángjánál, majd többször mártjuk a méhviaszba. Ezeket a fogásokat is átadtuk a következő generációnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában