Dietetikus

2023.03.31. 13:30

Hogyan jelzi szervezetünk, ha méregtelenítést igényel?

Múlt hétvégén Bertáné Siroki Gabriella dietetikus tartott ételkóstolóval egybekötött előadást Tavaszi méregtelenítés a dietetikus szemével címmel az iklódbördőcei kultúrházban.

Korosa Titanilla

A résztvevők többféle egészséges ételt is megkóstolhattak Bertáné Siroki Gabriella (középen) kalauzolásával

Fotó: Korosa Titanilla

Az Internet fiesta elnevezésű könyvtári programsorozat keretében megtartott egészségdélutánon az előadó részletesen körüljárta a témát. Beszélt azokról a káros anyagokról, melyek szó szerint körülvesznek minket, mint az élelmiszeripar adalékanyagai, a mikroműanyagok a PET palackokból, vagy a háztartási tisztítószerek adalékanyagai.

A szervezet méregtelenítésével kapcsolatban fogalommagyarázattal kezdte, elmondta, hogy a detoxikáció a szervezetben található méreganyagok természetes eltávolítását jelenti a méregtelenítő szerveinken – máj, vesék, bőr, nyirokrendszer, belek, tüdő – keresztül. 
Hangsúlyozta, hogy szervezetünk mindig homeosztázisra, azaz egyensúlyra törekszik, ezért önmagát folyamatosan méregteleníti.

– A természetes detoxikációhoz figyeljünk oda méregtelenítő szerveink megóvására, tehermentesítésére, egészségi állapotának megőrzésére – magyarázta. – Akkor kell közbelépnünk, ha valamely méregtelenítő szervünk megbetegszik, funkcióját nem tudja ellátni.

Persze időnként egy kis böjtölés nem árt, ez alatt azt értjük, hogy néhány napon át tartózkodunk bizonyos ételektől, illetve csökkentett mennyiséget veszünk magunkhoz. A természetes detoxikációhoz hozzá tudunk járulni a vérkeringés frissítése által, mozgással, a szervek pihentetésével böjtölés által, a máj stimulálásával a méreganyagok hatékony kiszűrése révén, a káros vegyületek kiválasztásának támogatásával a beleken, veséken, bőrön keresztül, illetve a test egészséges anyagokkal való feltöltésével.

A szakemberek javaslata szerint évente legalább egyszer érdemes méregteleníteni. Ez azonban nem javasolt a várandós nőknek, szoptató kismamáknak, gyermekeknek, alultáplált személyeknek, cukorbetegeknek, illetve daganatos megbetegedés idején, tuberkulózisban szenvedőknek.

Érdemes figyelni a jelekre, szervezetünk több tünettel is jelzi, hogy szüksége lenne méregtelenítésre. Ilyen a folyamatos fáradtságérzés, lomhaság, bőrirritációk, duzzadt, táskás szemek, menstruációs problémák, haspuffadás, emésztési problémák, allergiás tünetek felbukkanása, mentális panaszok, figyelemzavar, gyakori fejfájás, gyenge immunrendszer, fertőzésekre való fogékonyság, érzelmi instabilitás, depresszió, motivációhiány…

– A böjt 1-3 napnál tovább ne tartson – hívta fel a figyelmet a dietetikus. – Az étkezés alapját a folyadékok adják: friss gyümölcsleves, zöldséglevek, turmixok, víz, gyógyteák, sós vagy citromos víz fogyasztása ajánlott. Kerüljük a magas zsír és hozzáadott cukortartalmú ételeket. Vonjuk ki az allergizáló ételeket az étrendből erre a néhány napra, majd fokozatosan vezessük vissza. Alkalmazhatók hashajtók, vízhajtók vagy beöntés, és fontos a rendszeres testmozgás. Hagyjuk el az alkoholt, kávét, cigarettát, finom lisztet, cukrot. Ajánlottak a táplálékkiegészítők, vitaminok, gyógyteák, de a teljes koplalás nem.

Az előadó beszélt még az emésztőrendszer felépítéséről és működéséről, a rostokban gazdag táplálkozásról, azok élettani hatásairól, a reform gabonákról, valamint a fermentálásról és ennek előnyeiről a táplálkozásban. Kiemelte, hogy a táplálkozási ajánlások szerint felnőtteknek naponta fél kiló zöldséget, gyümölcsöt kellene elfogyasztaniuk minden étkezéshez. Az egészséges emberek számára napi 25-35 g élelmi rost bevitele ajánlott.

Az előadás végeztével a résztvevők többféle egészséges ételt is megkóstolhattak, volt köztük lenmagos sárgarépakrém, sült hagymás lencsekrém, csicseriborsós céklakrém, lilahagymás tonhalkrém, tökmagolajos savanyú káposzta, mozzarellás bulgursaláta, mediterrán kuszkuszsaláta, kivis chiapuding és még sok minden más is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!