Évente három alkalommal ülésezik a Mindszenty Társaság

2024.03.24. 20:00

Mindszenty Emlékérmeket adtak át Zalaegerszegen

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1944. március 24-én lett szülőfaluja, Csehimindszent díszpolgára Mindszenty József.

Arany Gábor

Az emlékérem átadása után: Fülöp István András, László Jánosné, az iskola korábbi, Fehér Beatrix a jelenlegi igazgatója, Lezsák Sándor, valamint Varga János

Fotó: A szerző

Erről is megemlékeztek vasárnap a Mindszenty Társaság zalaegerszegi rendezvényén.

Magyarország utolsó hercegprímása életútjának feltárását elősegítendő és emlékének ápolására a hazai, a nemzetközi közvéleményben jött létre a Mindszenty Társaság 2004. március 5-én azzal a céllal, hogy ezzel is szorgalmazzák boldoggá, szentté avatását. A Mindszenty Társaság évente három alkalommal ülésezik a bíboros életútjában jelentőséggel bíró települések, helyszínek valamelyikén, és ekkor avatnak Mindszenty-szobrot, illetve adnak át Mindszenty Emlékérmet és oklevelet. Ez utóbbi történt most a Mindszentyneumban.

Elsőként a Mindszenty Emlékérmet Varga János, a bécsi Collegium Pazmanianum rektora vette át. A hercegprímás élete utolsó négy évét ebben az intézményben töltötte, erre emlékeztetve szobrot helyeztek el itt, rendezvényeket tartottak, zarándokokat fogadnak, bemutatva számukra Mindszenty József ott töltött éveit, mondta el kérdésünkre az intézményt 2010 augusztusa óta vezető Varga János.
Mindszenty Emlékérmet kapott Fülöp István András is. Ő a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön gazdasági vezetője volt – később parancsnoka –, és 2011-ben kezdeményezte, hogy emlékszobát rendezzenek be, hiszen Mindszenty 1944. december 22-én került a sopronkőhidai fegyházba, és a háború utolsó karácsonyát is ott töltötte. Az emlékszobában számos személyes tárgyát, általa írt könyvét állították ki, ezt követően évente Mindszenty-emléknapot rendeztek előadásokkal, történészek részvételével, mondta el a már nyugállományba vonult parancsnok.

Ezt az elismerést kapta meg a csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola, amely 2015 óta viseli a hercegprímás nevét. Kétszeresen is jeles nap ez számukra, fogalmazott Fehér Beatrix, az intézmény igazgatója, ugyanis 80 évvel ezelőtt, 1944. március 24-én lett szülőfaluja díszpolgára Mindszenty József. Az iskola 2015 óta viseli a hercegprímás nevét, 2022. november 23-án pedig felavatták a szobrát – Babusa János alkotását – is az intézmény aulájában. A pedagógusok tevékenyen vesznek részt Mindszenty József bíboros örökségének ápolásában.
A díjakat Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át. Érdeklődésünkre úgy fogalmazott, ezzel kívánják elismerni azok munkáját, akik sokat tettek Mindszenty bíboros élete, küzdelme megismertetése érdekében.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában