2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Olaszország a határvédelem erősítését szeretné a tagállamok megbüntetése helyett

Az idén már meghaladta az 50 ezret az Olaszországba érkező migránsok száma, ez több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A tengeri határral rendelkező európai államok a jövő heti brüsszeli EU-csúcson a bevándorlási törvények reformját sürgetik majd. A Meloni-kormány szerint a megoldás nem a büntetés, hanem a határvédelem erősítése.

  • Olaszország a határvédelem erősítését szeretné a tagállamok megbüntetése helyett

A jó idő beköszöntével egyre többen indulnak útnak Afrikából Olaszország irányába. Az Orvosok Határok Nélkül nevű civil szervezet hajója május 29-én csak erről az egy túlzsúfolt lélekvesztőről mintegy 500 illegális bevándorlót vett fedélzetére. Idén már meghaladta az 50 ezret az Olaszországba érkező migránsok száma. Összehasonlításul: tavaly ugyanebben az időszakban több, mint 19 és fél ezren érkeztek.

Fizessen, aki nem fogad be – az aktuális svéd elnökség újra elővette a kvótarendszert, a migránsok önkéntes újraelosztását. Ebben kötelező jelleggel kellene részt vennie minden uniós tagállamnak. Aki ezt nem teszi annak büntetést kell fizetnie. A javaslat szerint összességében évi 120 ezer illegális bevándorló áthelyezését kellene végrehajtani. A befogadást elutasító tagállamoknak migránsonként 22 ezer euróval válthatná ki magát. A Visegrádi országok, köztük Magyarország is befizetővé válna az új uniós migrációs megállapodás szerint. Az olasz baloldal szerint ez így lenne igazságos.

– Aki nem fogadja be az Afrikából menekülőket az nem túl emberi és nem túl európai. Magyarország és Lengyelország épp azok közé tartozik, akik nem nyitottak erre és a jelenlegi olasz kabinet szövetségesei – mondta Walter Verinia olasz baloldali parlamenti képviselő.

A legnagyobb olasz kormánypárt szerint azonban a megoldás Európa külső határainak védelme, amiben az uniónak kellene támogatnia a tagállamokat, büntetések helyett.

– Magyarország és Lengyelország is Európa külső határait védi, így szeretnénk segíteni nekik egy javaslattal, ugyanúgy, ahogy Olaszországnak is segítségre van szüksége. Európának pedig támogatnia kell ezeket az országokat – hangsúlyozta Giovanni Donzelli, a jobboldali Fratelli D’Italia képviselője.

A dublini egyezmény szerint az önkéntes elosztásban azok a bevándorlók vehetnek csak részt, akik jogosultak menedékkérelemre. Olaszországban ez csupán az érkezők 10 százaléka, így a migránsok nagy része mindenképp a római kormányra maradna. Az olasz Liga szerint azonban a különböző országok más-más helyzetekkel szembesülnek.

– Az olasz helyzetet nem lehet összehasonlítani a német döntéssel, hiszen ők egy időben szándékosan fogadtak be főleg szíriaiakat azért, hogy magasan kvalifikált munkaerőhöz jussanak. Nálunk másfajta nyomás figyelhető meg, főként Afrika felől – magyarázta Stefano Candiani, a Liga képviselője.

Németország és Franciaország kompromisszumos álláspontot képvisel és a konzultáció mellett áll. Szerintük büntetés helyett olyan diplomáciai megoldást kell találni, amely minden tagállamnak megfelelő lesz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!